General Knowledge MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 8

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

15. Who is called the Father of English Poetry?

(a) Charles Dickens

(b) Milton

(c) Wordsworth

(d) Chaucer

Ans: (d)

16. Match the following

Match the following

List – I Authors

List – II Books

A. Mahatma Gandhi

1. India Divided

B. Ram Manohar Lohia

2. India Wins Freedom

C. Dr Rajendra Prasad

3. Hind Swaraj

D. Maulana Azad

4. The Wheel of History

(a) 1 3 4 2

(b) 4 3 2 1

(c) 3 4 1 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (c)

17. Match the following

Match the following

List – I Books

List – II Authors

A. Wealth of Nations

1. Adam Smith

B. Future Shock

2. Alan Tauffler

C. Mother

3. Maxim Hitler

D. Mein Kamph

4. Adolf Hitler

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

18. Match the following

Match the following

List – I Book

List – II Authors

A. Freedom at Midnight

1. Mahatma Gandhi

B. Nineteen Eighty-Four

2. Sarojini Naidu

C. My Experiments with Truth

3. Larry Collins and Dominique Lapierre

D. The Song of India

4. George Orwell

(a) 3 4 2 1

(b) 4 1 2 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

19. Match the following

Match the following

List – I Books

List – II Authors

A. My Days

1. Indira, Gandhi

B. My India

2. RK Narayan

C. My Life and Times

3. S Nihal Singh

D. My Truth

4. VV Giri

(a) 2 3 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 3 2 1 4

(d) 2 3 4 1

Ans: (d)

20. Match the following

Match the following

List – I Autobiography

List – II Books

A. Never Say Die

1. Kapil Dev

B. Straight from the Heart

2. Steve Waugh

C. Cutting Edge-My Autobiography

3. David Beckham

D. My Side

4. Javed Miandad

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

21. Match the following

Match the following

List – I Book

List – II Author

A. Autobiography of an Unknown India

1. Mulk Raj Anand

B. India A Wounded Civilization

2. Nirad C Chaudhari

C. Confessions of a Lover

3. RK Narayan

D. The English Teacher

4. VS Naipaul

(a) 1 3 2 4

(b) 2 4 1 3

(c) 1 4 2 3

(d) 2 3 1 4

Ans: (b)

22. Match of following

Match of following

List – I Books

List – II Authors

A. Oliver Twist

1. Charles

B. Gathering Storm

2. Thomas Mann

C. Death in Venice

3. Winston Churchill

D. Confessions

4. JJ Rousseau

(a) 1 3 2 4

(b) 4 3 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

23. Match the following

Match the following

List – I Books

List – II Authors

A. My Presidential Years

1. S Radhakrishnan

B. The Hindu-View of Life

2. VV Giri

C. Voice of Conscience

3. N Sanjiva Reddy

D. Without Fear or Favour

4. R Venkataraman

(a) 2 1 4 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

24. Match the following

Match the following

List – I Books

List – II Authors

A. Half a Life

1. Arun Shouri

B. Worshipping False Gods

2. Shiv Khera

C. Ignited Minds

3. APJ Abdul Kalam

D. You Can Win

4. VS Naipaul

(a) 1 4 2 3

(b) 1 4 3 2

(c) 4 1 3 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)