Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 11

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

28. Which of the following are true regarding igneous rocks?

1. They are formed inside the Earth, under great pressure.

2. They do not occur in layer.

3. They are mostly crystalline in nature.

4. They contain fossils.

Choose the Correct Option:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 3

(d) 1 and 4

Ans: (b)

29. The movement inside the Earth’s crust is studied by

(a) Geodesy

(b) Geology

(c) Plate Tectonics

(d) Seismology

Ans: (d)

30. Tsunami is a large sea wave caused by an earthquake experienced along the coasts of

(a) India

(b) China

(c) Australia

(d) Japan

Ans: (d)

31. The intensity of earthquakes is measured on

(a) beau fort scale

(b) Richter scale

(c) secant scale

(d) Mercalli scale

Ans: (b)

32. Which of the following planets of the solar system has the longest day?

(a) Mercury

(b) Jupiter

(c) Venus

(d) Earth

Ans: (c)

33. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Largest Planet

1. Mercury

B. Brightest Planet

2. Jupiter

C. Densest Planet

3. Earth

D. Smallest Planet

4. Venus

(a) 2 3 4 1

(b) 2 4 3 1

(c) 3 4 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

34. Asteroids have their orbits between the planets

(a) Mercury and Venus

(b) Earth and Mars

(c) Mars and Jupiter

(d) Jupiter and Saturn

Ans: (c)

35. The outermost layer of Sun is called

(a) convection zone

(b) photosphere

(c) chromosphere

(d) corona

Ans: (d)

36. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Venus

1. Hydrogen and helium

B. Mars

2. Hydrogen, helium, ammonia, and methane

C. Saturn

3. Carbon dioxide ammonia, methane

D. Jupiter

4. Carbon dioxide and nitrogen

Planet Gases in atmosphere

(a) 4 3 1 2

(b) 2 3 4 1

(c) 4 2 3 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

37. Consider the following astral bodies

1. Sirius

2. Venus

3. Mars

The correct sequence in decreasing order of their brightness is

(a) 2, 3, 1

(b) 1, 2, 3

(c) 3, 2, 1

(d) 2, 1, 3

Ans: (d)

38. A blackhole is a

(a) contracted star with intense gravitational pull

(b) star with very low surface temperature

(c) star with no atmosphere

(d) pulsating star

Ans: (a)