Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 12

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

39. The period of one revolution of Sun around the center of galaxy is called

(a) parsec

(b) astronomical year

(c) cosmic year

(d) light year

Ans: (c)

40. Who of the following discovered the laws of planetary orbits?

(a) Galileo Galilei

(b) Nicholas Copernicus

(c) Johannes Kepler

(d) Isaac Newton

Ans: (c)

41. The time required by Moonlight to reach the Earth is

(a) 1 sec

(b) 1, 3 sec

(c) 2 sec

(d) 2, 3 sec

Ans: (b)

42. The correct sequence of the following planets in terms of gravity in the descending order is

(a) Saturn, Earth, Neptune, Uranus

(b) Neptune, Uranus, Saturn, Earth

(c) Uranus, Earth, Saturn, Neptune

(d) Earth, Uranus, Neptune, Saturn

Ans: (d)

43. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun?

(a) Earth

(b) Jupiter

(c) Mars

(d) Venus

Ans: (b)

44. The ‘Solar Corona’ consists of

(a) cosmic rays

(b) molten lava

(c) gases

(d) ice

Ans: (b)

45. What is the correct sequence of the following layers of the Earth as one moves from the surface to the interior?

1. Mantle

2. Crust

3. Core

Select the correct answer by using the codes given below

(a) 1, 2, 3

(b) 1, 3, 2

(c) 2, 1, 3

(d) 3, 1, 2

Ans:

46. Summer Solstice in the Southern Hemisphere occurs on

(a) December 22

(b) September 23

(c) June 21

(d) March 21

Ans: (a)

47. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Lithosphere

1. The light rocks that form the continental crust

B. Aesthenosphere

2. The dense rocks that the oceanic crust

C. Sima

3. Part of Earth’s upper mantle

D. Sial

4. The outer portion of the Earth including the crust

(a) 2 3 4 1

(b) 3 4 1 2

(c) 4 3 2 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

48. The mapping of which of the following is most difficult?

(a) Mountains

(b) Plateaus and plains

(c) Interior of the Earth

(d) Oceans and their depth

Ans: (c)

49. Which of the following layers of the Earth is believed to have the heaviest mineral materials highest density?

(a) Central core

(b) Crust

(c) Mantle

(d) Both (b) and (c)

Ans: (a)

50. The tropic of cancer passes through

(a) India and Iran

(b) Iran and Pakistan

(c) India and Saudi Arabia

(d) Iran and Iraq

Ans: (c)