Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 14

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

63. Consider the following rivers

1. Betwa

2. Kosi

3. Gandak

Which of the above join (s) Yamuna river?

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 1 and 3

(d) 2 and 3

Ans: (d)

64. Under which climate conditions do the laterite soils develops?

(a) Wet tropical climate

(b) Hot and dry climate

(c) Cold temperature climate

(d) Mediterranean type of climate

Ans: (a)

65. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Alluvial Soil1. Cotton
B. Black Soil2. Rice
C. Brown Soil3. Tea
D. Red Soil4. Wheat

(a) 2 3 1 4

(b) 2 1 3 4

(c) 3 1 2 4

(d) 4 1 3 2

Ans: (d)

66. The soil formed by the deposition of silt brought by rivers is

(a) alluvial soil

(b) red soil

(c) black soil

(d) pod soil

Ans: (a)

67. Peaty soil is found in

(a) Kerala

(b) Kashmir

(c) Asom

(d) Gujarat

Ans: (a)

68. What do you mean by ‘Reserved Forest’ ?

(a) Reserved for local use

(b) Reserved for commercial exploitation

(c) Reserved for hunting

(d) Reserved for growing medicinal herbs

Ans: (b)

69. Rainfall from the South-West monsoon reaches

(a) Lahaul and Spiti

(b) Ladakh

(c) Tamil Nadu

(d) Delta region of Mahanadi

Ans: (d)

70. Match the following

Match the Following
List – IList – II
A. Cold weather1. June to September
B. Hot weather2. October to November
C. South-West monsoon3. December to February
D. Retreating monsoon4. March to May

(a) 3 4 1 2

(b) 4 3 2 1

(c) 1 2 3 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

71. The retreating monsoon withdraws from the

(a) West coast to East coast

(b) North to the South

(c) North-East India to the West coast

(d) North-West India to Bengal

Ans: (d)

72. Forest policy of government aims to bring what percentage of total area, under forest?

(a) 33 %

(b) 25 %

(c) 22 %

(d) 27 %

Ans: (a)

73. ‘Sal’ is very important tree of

(a) tropical dry deciduous forest

(b) tropical rain deciduous forest

(c) thorn forest

(d) alpine forest

Ans: (a)

74. The wet hill forest are found in the

(a) Aravalli՚s

(b) Mahadev hills

(c) Nilgiris

(d) Sapura hills

Ans: (c)

Developed by: