Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 15

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

75. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Alluvial soil

1. High land of soil of plateaus

B. Black soil

2. On the periphery of plateaus

C. Red soil

3. River basins and coastal plains

D. Laterite soil

4. Deccan lava tract

(a) 3 4 2 1

(b) 1 3 4 2

(c) 3 4 1 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (d)

76. Which one of the following States is the largest producer of coffee?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Asom

(d) Arunachal Pradesh

Ans: (a)

77. Which of the following is largest mustered oil growing State?

(a) Uttar Pradosh

(b) Punjab

(c) Madhya Pradesh

(d) Rajasthan

Ans: (a)

78. Match the following

Match the following

List – I Crops

List – II States

A. Sugarcane

1. Uttar Pradesh

B. Coffee

2. Karnataka

C. Rubber

3. Gujarat

D. Tobacco

4. Kerala

(a) 4 3 2 1

(b) 3 2 1 4

(c) 2 1 3 4

(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

79. Which of the following would be most suited for an area which has only two months of scanty rainfall in a year?

(a) Sugarcane

(b) Tea

(c) Cotton

(d) Pulse

Ans: (d)

80. Which of the following crops is grown in India by dry farming?

(a) Millet

(b) Tobacco

(c) Maize

(d) Groundnut

Ans: (a)

81. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Coffee

1. Annamalai Hills

B. Alphonso Mango

2. Kozhikode

C. Tea

3. Nilgiri Hills

D. Cinchona

4. Ratnagiri

(a) 2 3 4 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 1 2 3

(d) 2 4 3 1

Ans: (d)

82. The following are the major oilseeds produced in India

1. Sesamum

2. Mustard

3. Groundnut

4. Soyabean

Which one of the following is the correct sequence of the descending order of the quantity of their production?

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 3, 2, 4, 1

(c) 2, 4, 3, 1

(d) 3, 4, 2, 1

Ans: (b)

83. Which is the home of ‘Alphonso mango’?

(a) Ratnagiri

(b) Banaras

(c) Malda

(d) Vijayawada

Ans: (a)

84. Apart from Tamil Nadu, lignite is famous in

(a) Gujarat

(b) Uttar Pradesh

(c) West Bengal

(d) Odisha

Ans: (a)

85. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Bagalkot

1. Paper

B. Sindri

2. Chemical

C. Dandeli

3. Cement

D. Vadodara

4. Fertilizers

5. Machine tools

(a) 3 4 1 2

(b) 3 5 2 4

(c) 5 3 1 2

(d) 1 4 2 5

Ans: (a)