Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 5

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

56. Match the following

Match the following

List – I Agents

List – II Landforms

A. River

1. Cirque

B. Glacier

2. Stalagmite

C. Underground water

3. Crater

D. Wind

4. Meander

5. Barchan

(a) 5 2 3 4

(b) 4 1 2 5

(c) 4 2 3 5

(d) 5 1 2 4

Ans: (b)

57. A valley with steep, parallel walls along the faultiness, formed by the subsidence of a part of Earth’s crust is known as

(a) Gorge

(b) Hanging valley

(c) Canyon

(d) Rift valley

Ans: (d)

58. The soil material is derived from

(a) metamorphic rocks

(b) sedimentary rock

(c) igneous rocks

(d) biological action

Ans: (b)

59. Which of the following is the highest plateau in the world?

(a) Pamir plateau

(b) Colorado Plateau

(c) Pot war plateau

(d) Patagonia plateau

Ans: (a)

60. The youngest mountain range in the world is

(a) Western Ghats

(b) Himalayas

(c) Aravalli’s

(d) Andes

Ans: (b)

61. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Rift valley

1. Appalachians

B. Fold mountain

2. Vosges

C. Block mountain

3. Red sea

D. Volcanic mountain

4. Fujiyama

(a) 3 1 2 4

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 2 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

62. Which of the following are correctly matched?

Which of the following are correctly matched?

List – I

List – II

1. Gneiss

A. Metamorphic

2. Granite

B. Igneous

3. Sandstone

C. Sedimentary

(a) 1 only

(b) 1 and 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

63. Artesian wells are found in

(a) igneous rocks

(b) sedimentary rocks

(c) metamorphic rocks

(d) None of the above

Ans: (b)

64. In which types of rocks are metals like gold and copper mostly found?

(a) Old igneous

(b) Old sedimentary

(c) New metamorphic

(d) Old metamorphic

Ans: (a)

65. Rocks which are formed by the solidification of lava on the Earth’s surface are

(a) sandstone

(b) limestone

(c) granites

(d) basalts

Ans: (d)

66. Match the following:

Match the following

List – I

List – II

A. Corbett National Park

1. Madhya Pradesh

B. Hazaribagh National Park

2. Uttarakhand

C. Kanha National Park

3. Maharashtra

D. Shivpuri National Park

4. Bihar

(a) 1 2 3 4

(b) 2 4 1 1

(c) 3 2 3 4

(d) 1 3 2 4

Ans: (b)

67. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Gir Forest

1. Siberian Cranes

B. Kaziranga Sanctuary

2. Lions

C. Dachigam Sanctuary

3. Indian Stag

D. Ghana Sanctuary

4. Rhinoceros

(a) 1 2 3 4

(b) 3 1 2 4

(c) 2 4 3 1

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)