Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 6

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

68. Nal Sarovar Bird Sanctuary is in

(a) Gujarat

(b) Himachal Pradesh

(c) Madhya Pradesh

(d) Maharashtra

Ans: (a)

69. The Indian wild ass (Gorakhpur) is found in

(a) Sunderbans

(b) Asom Forests

(c) The Rann of Kutch

(d) Cauveri delta

Ans: (c)

70. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Bandipur Sanctuary

1. Kashmir

B. Dachigam Sanctuary

2. Asom

C. Manas Sanctuary

3. Karnataka

D. Periyar Sanctuary

4. Rajasthan

5. Kerala

(a) 1 2 3 5

(b) 3 1 2 5

(c) 5 4 3 2

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

71. Which is the largest tiger reserve in India?

(a) Nagarjuna

(b) Manas

(c) Pench

(d) Corbett

Ans: (d)

72. Which is the first National Park established in India?

(a) Velvadna National Park

(b) Periyar National Park

(c) Bandipur National Park

(d) Corbett National Park

Ans: (d)

73. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Keoladeo National Park

1. Asom

B. Corbett National Park

2. Kerala

C. Kaziranga Sanctuary

3. Uttar Pradesh

D. Periyar Game Sanctuary

4. Rajasthan

5. Uttarakhand

(a) 2 5 4 1

(b) 4 3 1 2

(c) 2 3 4 1

(d) 4 5 1 2

Ans: (d)

74. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Hangul

1. Kaziranga

B. Tiger

2. Dachigam

C. Indian Lion

3. Sunderbans

D. Rhinoceros

4. Gir forest

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

75. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Arunachal Pradesh

(c) Asom

(d) Meghalaya

Ans: (a)

76. Golden fiber refers to

(a) Hemp

(b) Cotton

(c) Jute

(d) Nylon

Ans: (c)

77. Fertility of soil can be improved by

(a) adding living earthworms

(b) removing dead earthworms

(c) adding dead earthworms

(d) removing living earthworms and adding dead earthworms

Ans: (a)

78. The important feature of shifting cultivation is

(a) cultivation by transplantation

(b) cultivation of leguminous crops

(c) change of cultivation site

(d) rotating crops

Ans: (c)

79. Extensive subsistence agriculture is

(a) farming on the slopes of Western Ghats

(b) farming in the thick populated areas

(c) farming in the thinly populated areas

(d) farming in the forest of equatorial region

Ans: (c)