Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 7

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

80. Mixed farming means

(a) growing two crops at the same time

(b) growing different crops in succession

(c) producing crops

(d) using mixture of manures and fertilizer

Ans: (c)

81. In the coastal lowland of Kerala, two crops of rice is grown per year because of

1. high temperature in winter

2. adequate rain throughout the year

3. adequate irrigation facility

4. presence of water retentive clayey loam soil

Choose the Correct option:

(a) Only 1

(b) 2 and 3

(c) 1 and 2

(d) 1,3 and 4

Ans: (c)

82. Which one of the following regions experiences three cropping season for rice in India (Rice Bowl India) ?

(a) Krishna-Godavari delta

(b) Brahmaputra valley

(c) Coastal Kerala

(d) Litotical Tamil Nadu

Ans: (b)

83. Murrah is a breed of

(a) pig

(b) buffalo

(c) sheep

(d) goat

Ans: (b)

84. Match the following

Match the Following
List – I AnimalList – II Largest Number
A. Cattle1. Punjab
B. Goats2. Uttar Pradesh
C. Sheep3. Andhra Pradesh
D. Buffaloes4. Rajasthan

(a) 2 3 4 1

(b) 1 2 3 4

(c) 2 4 3 1

(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

85. Consider the following statements

1. India ranks first in the world in fruit production.

2. India ranks second in the world in the export of tobacco. Which of these statements is/are correct?

(a) Only 1

(b) Only 2

(c) Both land 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

86. Match the following

Match the Following
List – I CropsList – II Annual Rainfall
A. Rice1.100 to 150 cm
B. Wheat2.50 to 75 cm
C. Ragi3.40 to 50 cm
D. Bajra4.50 to 100 cm

(a) 1 2 4 3

(b) 4 3 2 1

(c) 3 2 1 4

(d) 2 1 3 4

Ans: (a)

87. Which one of the following Indian States is the largest producer of natural rubber?

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Asom

(d) Andhra Pradesh

Ans: (b)

88. Match the following

Match the Following
List – I Shifting CultivationList – II State
A. Jhum1. Kerala
B. Podu2. Madhya Pradesh
C. Beera3. Andhra Pradesh
D. Ponam4. Asom

(a) 4 3 2 1

(b) 2 1 4 3

(c) 4 1 2 3

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

89. Consider the following crops

1. Cotton

2. Groundnut

3. Maize

4. Mustard

Which of the above are the Kharif crop?

(a) 1 and 2

(b) 1,2 and 3

(c) 3 and 4

(d) 1,2, 3 and 4

Ans: (b)

Developed by: