Geography MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 8

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

90. In which months are the Kharif crops sown?

(a) April

(b) June

(c) September

(d) November

Ans: (b)

91. Which of the following is not a Rabi crop?

(a) Wheat

(b) Maize

(c) Mustard

(d) Grain

Ans: (b)

92. Which one of the following groups 22ps is grown in India during the Rabi season?

(a) Wheat, barley, gram

(b) Rice, maize, wheat

(c) Barley, maize, rice

(d) Millet, gram, rice

Ans: (a)

93. Which of the following is a cash crop?

(a) Wheat

(b) Millets

(c) Rice

(d) Rubber

Ans: (d)

94. Which of the following sail is most suited for tea plantation?

(a) Acidic

(b) Alkaline

(c) Alluvial

(d) Regur

Ans: (a)

95. Which State has the largest number of sugar mills?

(a) Punjab

(b) Haryana

(c) Tamil Nadu

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)

96. Which one among the following pairs of States is the leading producer of tobacco in India?

(a) Andhra Pradesh and Gujarat

(b) Karnataka and Madhya Pradesh

(c) Maharashtra and Chhattisgarh

(d) Uttar Pradesh and Rajasthan

Ans: (a)

97. Match the following

Match the following

List – I

List – II

A. Barley

1. Karnataka

B. Groundnut

2. Uttar Pradesh

C. Ragi

3. Gujarat

D. Rice

4. West Bengal

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

98. Which of the following is not a plantation crop?

(a) Coffee

(b) Rubber

(c) Sugarcane

(d) Tea

Ans: (c)

99. Which of the following is the major silk producing State in India?

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Asom

(d) Bihar

Ans: (c)

100. Where is pearl fishing well developed in India?

(a) Off the Bengal coast

(b) Off Kerala coast

(c) Off the coast at Rameswaram

(d) None of the above

Ans: (c)

Exercise 2

1. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below

1. India’s population is characterized by a high growth rate.

2. With the current growth rate it is likely to overtake China soon.

3. Out of every six persons of the world one is an Indian.

4. About 40% of the India’s population is below the poverty line level.

Choose the Correct Option:

(a) 1, 2 and 3 are correct

(b) 2, 3 and 4 are correct

(c) 1, 3 and 4 are correct

(d) 1, 2 and 4 are correct

Ans: (a)

2. Which State in country has the largest number of districts?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Tamil Nadu

(d) Uttar Pradesh

Ans: (d)