Geography 2002 Paper 2 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(11) Peru, Bolivia and Mexico had centers of advanced culture called:

(a) Aegean

(b) Buddha

(c) Mayan and Inca

(d) None of these

Answer: (c)

(12) Current position of Human Geography in the U. S. has edited by:

(a) Taaffe

(b) Scholz

(c) Brodnock

(d) Janzen

(e) None of these

Answer: ()

(13) Austria and Switzerland are included in:

(a) Northern Europe

(b) Alpine Europe

(c) Mediterranean Europe

(d) None of these

Answer: (b)

(14) Metal working Industries, collectivized agriculture and export of mineral fuel are features of:

(a) Japan

(b) India

(c) Russian federation

(d) Germany

(e) None of these

Answer: (c)

(15) Christaller (1933) pioneered theory of:

(a) Agricultural Locations

(b) Central place

(c) Industrial Locations

(d) None of these

Answer: (b)

(16) Prairie Provinces are parts of:

(a) Afghanistan

(b) Somalia

(c) Thailand

(d) None of these

Answer: (d)

(17) The so called Green Revolution began in India in:

(a) 1980

(b) 1970

(c) 1966

(d) 1990

(e) None of these

Answer: (c)

(18) Myanmar a mountainous country is located in:

(a) South West Asia

(b) South East Asia

(c) Southern Asia

(d) None of these

Answer: (b)

(19) Systematic colonization of land in South Asia began in:

(a) Mid-18th Century

(b) Mid-19th Century

(c) Mid-20th Century

(d) None of these

Answer: (a)

(20) Pakistan՚s iron and steel mill at Pipri is built by:

(a) British assistance

(b) UAE assistance

(c) German assistance

(d) Soviet assistance

(e) None of these

Answer: (d)

Developed by: