Geography 2003 Paper 1 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Lines of equal distribution of pressure are called:

(a) Isopleths

(b) Isotherms

(c) Isobars

(d) None of these

Answer: (c)

(2) According to Ferrell՚s Law winds are deflected:

(a) To their right in the northern hemisphere

(b) To their left in the northern hemisphere

(c) Not deflected at all

Answer: (a)

(3) Thermal equator is located-

(a) At the Equator

(b) North of Equator

(c) South Equator

(d) None of these

Answer: (b)

(4) Orographic rainfall is affected by:

(a) Relief features

(b) Distance from the Sea

(c) Distance from the equator

(d) None of these

Answer: (a)

(5) Lie graphs are used for depicting:

(a) Temperature of a place

(b) Rainfall of a place

(c) Growth of population

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Meanders are created by:

(a) River action

(b) Action of glacier

(c) Action of wind

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Equatorial climate has:

(a) No dry season

(b) Short dry season

(c) Long dry season

(d) None of these

Answer: (a)

(8) Oxygen in the atmosphere is:

(a) 78 %

(b) 71 %

(c) 59 %

(d) None of these

Answer: (d)

(9) Density of sea water ranges from:

(a) 1.027 to 1.028

(b) 1.010 to 1.025

(c) 1.000 to 1.020

(d) None of these

Answer: (a)

(10) West-wind-drift is a:

(a) Circumpolar drift

(b) Current of South Pacific Ocean

(c) Current of South Atlantic Ocean

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: