Geography 2006 Paper 2 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

1) Percentage of urban population in 1998 of Pakistan was:

(a) 11.1

(b) 21.2

(c) 25.3

(d) 32.5

Answer: (d)

2) Quetta Building Code was passed in:

(a) 1916

(b) 1926

(c) 1936

(d) 1946

Answer: (c)

3) Irrigated area in Pakistan damaged by Water logging and Salinity is above:

(a) 26 %

(b) 36 %

(c) 46 %

(d) None of these

Answer: (a)

4) Planned Nucleated Villages were founded in Punjab between:

(a) 1870and1910

(b) 1880 and 1900

(c) 1890 and 1920

(d) 1915 and 1925

Answer: (a)

5) Fortified human settlement is common in:

(a) Sindh

(b) Punjab

(c) Azad Kashmir

(d) Federally Administered Tribal Areas

Answer: (a)

6) Honshu is highly industrialized part of:

(a) Mangolia

(b) China

(c) Japan

(d) Thailand

Answer: (c)

7) Tashkent a one of biggest market of:

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Sugar Cane

(e) Cotton

Answer: (a)

8) Hutu and Tutsi tribes live in:

(a) Australia

(b) New Zealand

(c) Rwanda

(d) Cameroon

Answer: (c)

9) Since 1970՚s tourist industry have developed in:

(a) Yemen

(b) Nigeria

(c) Srilanka

(d) Kuwait

Answer: (c)

10) Arakan Yoma, an extended Himalayan chain is located in:

(a) Laos

(b) Myanmar

(c) Bhutan

(d) Taiwan

Answer: (b)

Developed by: