Geography 2006 Paper 2 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(11) Netherlands, Belgium, and Luxembourg are also called

(a) High Countries

(b) Ye ~High countries

(c) Table Land Countries

(d) Low countries

Answer: (d)

(12) Adriatic, Aegean and Baltic are:

(a) Valleys

(b) Mountains

(c) Seas

(d) Lakes

Answer: (c)

(13) Human Development Index is an indicator of:

(a) Country position in Local Spectrum

(b) Country position in Regional Spectrum

(c) Country position in Global Spectrum

(d) None of these

Answer: (c)

(14) Volkwagen is the biggest car manufacturer in the following South American country:

(a) Peru

(b) Argentina

(c) Chile

(d) Brazil

Answer: (d)

(15) Lake Nasser is behind the:

(a) Aswan Dam

(b) Izmir Dam

(c) Luxor Dam

(b) Asyut Dam

Answer: (a)

(16) Isotims and isodapanes in human geography are related to:

(a) transport cost

(b) retailing

(c) barter trade

(d) none of these

Answer: (a)

(17) Lake Biwa in Japan supplies drinking water for:

(a) 4 million people

(b) 8 million people

(c) 14 million people

(e) None of these

Answer: (b)

(18) The worst drought for 50 years is experience by:

(a) Papua New Guinea

(b) Chad

(c) Mali

(d) Mauritania

Answer: (b)

(19) Lightning is the main natural cause of forest fire which comes to earth at the rate:

(a) 200 strikes per second

(b) 400 strikes per second

(c) 300 strikes per second

(d) 100 strikes per second

Answer: (d)

(20) 600,000 hectares of Savanna badly damaged in 1998 in:

(a) India

(b) Brazil

(c) Colombia

(d) Senegal

Answer: (b)

Developed by: