Geography 2008 Paper 1 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(11) The soft zone in the upper part of the mantle is called:

(a) Lithosphere

(b) Barysphere

(c) Asthenosphere

(d) None

Answer: (c)

(12) The World՚s largest delta has been formed by the river:

(a) Nile

(b) Indus

(c) Mississippi

(d) None of these

Answer: (d)

(13) The magnitude of an earthquake is measured by:

(a) Marcelli Scale

(b) Richter Scale

(c) Beufort Scale

(d) None

Answer: (b)

(14) “The Roots of Mountain Theory of Isotasy” is credited to:

(a) Archdeacon Pratt

(b) G. B. Air

(c) Vening Meneisz

(d) None of these

Answer: ()

(15) Primary Waves (P-Waves) in an earthquake are a king of:

(a) Longitudinal Waves

(b) Tranverse Waves

(c) Surface Waves

(d) None

Answer: ()

(16) - Which of the following features have been produced b y wind deflation?

(a) Lake Toba

(b) Lake Victoria

(c) Qattara Depression

(d) None

Answer: (c)

(17) - Primary Waves (P-Waves) in an earthquake are a kind of:

(a) longitudnal waves

(b) transverse

(c) surface Waves

(d) None

Answer: (a)

(18) - San Andreas Fault, California is an example of:

(a) Normal Fault

(b) Reverse Fault

(c) Transform Fault

(d) None

Answer: (c)

(19) - Fold in which horizontal or gently dipping beds are modified by simple step like bands are called:

(a) Isoclines

(b) Monoclines

(c) Periclines

(d) None no idea

Answer: (c)

(20) Marine terraces , spits and bars are formed by

(a) wind action

(b) glaciers

(c) waves

(d) none

Answer: (c)

Developed by: