Geography 2009 Paper 2 – Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

1. The founder of Human geography is:

a) Plato

b) Aristotle

c) Eratosthenes

d) Theophrastus

Answer: ()

2. Pakistan covers an area of:

a) 796095 sq km

b) 468000 sq km

c) 999657 sq km

d) None of these

Answer: (a)

3. The hottest month (june) with the mean temperature of 38C in Pakistan is at:

A) sibi

b) Jacobabad

c) Hyderabad

d) None of these

Answer: (b)

4. Tod Polander is associated with the:

a) Study of urban areas

b) Industrial location theory

c) Agriculture location theory

d) Population studies

Answer: (d)

5. Which region is called the rice bowl of china?

a) huang ho valley

b) Yangtse basin

c) Sinkiang

d) chunling

Answer: (a)

6. Hemp is a fiber crop of:

a) Western Europe

b) Middle east

c) Mediterranean region

d) Southeast Asia

Answer: (d)

7. The phytogeography deals with:

a) The animal life

b) The plant life

c) Weathering of rocks

d) Ancient civilizations

Answer: (b)

8. Bride industries are industries:

a) Based on agriculture raw material

b) Located between market and raw material

c) Located on the river banks

d) Producing goods for export

Answer: (c)

9. The theory of industrial location was put forward by:

a) Webber

b) Von thunen

c) A. Miller

d) R. Johnson

Answer: (a)

10. What will be the shape of settlement near oases in desert? :

a) Square

b) Linear

c) Oval

d) irregular

Answer: (c)

Developed by: