ICAR NET (UG/PG): Geography MCQs (Practice_Test 10 of 118)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. Which one of the following industries uses limestone as a raw material?
    1. Aluminium
    2. Cement
    3. Sugar
    4. Jute

    Answer: b

  2. To which countries does India export cement?
    1. America
    2. Europe
    3. Middle East
    4. East Asia

    Answer: c

  3. In which one of the following industries is gypsum used as a raw material?
    1. Aluminium
    2. Cement
    3. Steel
    4. Fertilizers

    Answer: b

  4. In which of the following industries are the synthetic fibers, rubber, detergents etc. Manufactured?
    1. Chemical industries
    2. Fertilizer industries
    3. Textile industries
    4. Rubber industries

    Answer: a

  5. What is India՚s position in terms of chemical industry?
    1. Tenth
    2. Third
    3. Twelfth
    4. Second

    Answer: c

  6. Petrochemicals are used in the manufacture of:
    1. Polythene
    2. Detergents
    3. Fibers
    4. All of these

    Answer: d

  7. In India cement industry has strategically located plants in Gujarat that have suitable access to the market in the:
    1. South Asia
    2. Gulf countries
    3. Australia
    4. All of these

    Answer: b

  8. Cement industry requires bulky and heavy raw materials like limestone, silica, alumina and:
    1. Siderite
    2. gypsum
    3. Zinc
    4. Manganese

    Answer: b

  9. IT industry has been a major foreign exchange earner in the last two or three years in India because of its fast growing:
    1. Business Processes Outsourcing
    2. Location in Bangalore
    3. Smelting activity
    4. Secondary activity

    Answer: a

  10. Silicon plateau is located in:
    1. Bangalore
    2. Osaka
    3. California
    4. Ahmadabad

    Answer: a

Developed by: