ICAR NET (UG/PG): Geography MCQs (Practice_Test 8 of 118)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. The water of River Subarnarekha is used by Iron and steel plant at
    1. Burnpur
    2. Bokaro
    3. Rourkela
    4. Jamshedpur

    Answer: d

  2. Which is incorrect? There is concentration of iron and steel plants in Chottanagpur plateau because:
    1. Technology is well developed
    2. Raw material is available
    3. Labour is cheap
    4. Mechanical power is available.

    Answer: b

  3. Bhilai iron and steel plant was set up with collaboration of:
    1. Germany
    2. Britain
    3. USA
    4. USSR

    Answer: d

  4. Which country is the largest consumer of steel in the world?
    1. China
    2. USA
    3. France
    4. Brazil

    Answer: a

  5. Which of the two steel plants are in collaboration with Russia?
    1. Bhadravati and Salem
    2. Bhilai and Bokaro
    3. Bokaro and Jamshedpur
    4. Burnpur and Durgapur

    Answer: b

  6. The first Iron and Steel Company in India was set up at ________.
    1. Tarapur
    2. Durgapur
    3. Jamshedpur
    4. Bhadravati

    Answer: c

  7. The shore based Iron and Steel plant in India is at ________.
    1. Vishakhapatnam
    2. Salem
    3. Bhadravati
    4. Durgapur

    Answer: a

  8. Rourkela steel plant in Sundergarh, Odisha is set up in collaboration with which of the following countries?
    1. France
    2. Germany
    3. USA
    4. Japan

    Answer: b

Developed by: