ICAR NET (UG/PG): Geography MCQs (Practice_Test 9 of 118)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. Which one of the following industries uses bauxite as a raw material?
    1. Aluminium
    2. Cement
    3. Jute
    4. Steel

    Answer: a

  2. Which is the second most important metallurgical industry in India?
    1. Iron and Steel
    2. Copper smelting
    3. Aluminium smelting
    4. Cement

    Answer: c

  3. Which pair is incorrect?
    1. Nalco-Aluminium Smelting
    2. Bangladesh-Jute
    3. First Cement Plant-Chennai
    4. Balco-Steel plant

    Answer: d

  4. How many Aluminium smelting plants are located in India:
    1. 6
    2. 7
    3. 8
    4. 10

    Answer: c

  5. Which one of the following is an aluminium smelting plant in India?
    1. TISCO
    2. SAIL
    3. BHEL
    4. NALCO

    Answer: d

  6. Whine one of the following metals is used as an electrolyte in the aluminum industry?
    1. Magnesium
    2. Calcium
    3. Chromium
    4. Cryolite

    Answer: d

  7. Which position does India hold in the world in terms of chemical industry?
    1. Tenth
    2. Third
    3. Twelfth
    4. Second

    Answer: c

  8. India is the third largest producer of which fertilizer?
    1. Phosphate
    2. Potash
    3. Ammonium Phosphate
    4. Nitrogenous fertilizer

    Answer: d

  9. The first cement plant was set up at:
    1. Mumbai
    2. Delhi
    3. Chennai
    4. Kolkata

    Answer: c

Developed by: