ICAR NET (UG/PG) Geography Solved Objective Questions Part 14

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

116. The oldest know democratic state in the 51 century B. C. was

(a) India

(b) Greece

(c) Rome

(d) Central America

Answer: (b)

117. The original home of Merino Sheep was

(a) New Zealand

(b) Australia

(c) South America

(d) Spain.

Answer: (d)

118. The Aleutian Islands are situated in

(a) Bering Sea

(b) Barents Sea

(c) Mediterranean Sea

(d) Okhotsk Sea.

Answer: (a)

119. The Timor Sea is to the

(a) North West of Australia

(b) North East of Africa

(c) West of Philippines

(d) North East of Australia.

Answer: (a)

120. The second research station set up by India in Antarctica is

(a) Dakshina Gangotri

(b) Mimyy

(c) Maithri

(d) Sobral.

Answer: (c)

121. One of the following canals connects North Sea and Baltic Sea:

(a) Spree canal

(b) Rhine- Marne Canal

(c) Welland Canal

(d) Kiel Canal

Answer: (d)

122. Qattara depression is in

(a) Libya

(b) Arizona

(c) Mexico

(d) Namibia.

Answer: (a)

123. The source of St Lawrence river is in

(a) Lake Huron

(b) Lake Ontario

(c) Lake Michigan

(d) Lake Erie .

Answer: (b)

124. A country named Costa Rica, meaning the rich coast is in

(a) South America

(b) Southern Europe

(c) North Africa

(d) Central America .

Answer: (d)

125. The highest navigable Lake Titicaca connects

(a) Bolivia and Paraguay

(b) Bolivia and Chile

(c) Peru and Bolivia

(d) Peru and Colombia.

Answer: (c)

126. Which of the following is not a canal?

(a) Panama

(b) Suez

(c) Volga

(d) Buckingham

Answer: (c)

127. The Bantus are natives of

(a) East Africa

(b) West Africa

(c) Central Australia

(d) Thailand.

Answer: (a)

For details answers for solved MCQs in Geography visit – doorsteptutor. com

Developed by: