ICAR NET (UG/PG) Geography Solved Objective Questions Part 15

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

128. Of which country is Irian Jaya a part?

(a) The Philippines

(b) Indonesia

(c) Malaysia

(d) Vietnam

Answer: (b)

129. What is Saigon now known as?

(a) Ho Chi Minh City

(b) Haiphong

(c) Da Nang

(d) Yangon

Answer: (a)

130. The longest strait is

(a) Magellan Strait

(b) Palk Strait

(c) Strait of Gibraltar

(d) Malacca Strait.

Answer: (d)

131. One of the following is not an archipelago:

(a) Aleutian Islands

(b) Balearic Islands

(c) Indonesian Islands

(d) Andaman Islands.

Answer: (b)

132. What are the three main island groups from West to East (i.e.. , running west to east) in the Pacific called?

(a) Melanesia, Micronesia and Polynesia

(b) Polynesia, Micronesia and Melanesia

(c) Indonesia, Polynesia and Micronesia

(d) Polynesia, Melanesia and Indonesia

Answer: (a)

133. Which one of the following countries famous as the land of thousand elephants is also known as Siam?

(a) Cambodia

(b) Thailand

(c) Vietnam

(d) Laos

Answer: (b)

134. This Gulf nation is a peninsula. Which one is it?

(a) Oman

(b) Bahrain

(c) Qatar

(d) Kuwait

Answer: (c)

135. One of the following is not a part of Commonwealth of Independent States.

(a) Byelorussia

(b) Ukraine

(c) Russia

(d) Tadzhik Republic

Answer: (a)

136. How many new countries (including Russia) has the break-up of the USSR added to Europe?

(a) 12

(b) 6

(c) 10

(d) 9

Answer: (c)

137. What is the capital of Macedonia, a part of the former Yugoslavia?

(a) Skopje

(b) Mostar

(c) Pristina

(d) Novi Sad

Answer: (a)

138. What was the old name of Burkina Faso?

(a) Mali

(b) Niger

(c) Mauritania

(d) Upper Volta

Answer: (d)

For details answers for solved MCQs in Geography visit – doorsteptutor. com

Developed by: