International Law 2009 Paper-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

11. The term Men of War signifies:

(a) Military personal

(b) A warship

(c) An aircraft carrier

(d) None of these

Answer: (b)

12. The number of judges constituting the international court of justice are:

(a) 15

(b) 12

(c) 10

(d) None of these

Answer: (a)

13. Terra Nullius means:

(a) Island in the sea

(b) No territory

(c) Territory belonging to no state

(d) None of these

Answer: (c)

14. The Acroniyum WMD stands for:

(a) Western missile defense

(b) Weapons of mass distruction

(c) World metrological Department

(d) None of these

Answer: (b)

15. Hot persuit is the principle designed to ensure:

(a) Vessiles voilating rules of coastal state cannot escape punishment by fleeing to high sea՚s

(b) Capture

(c) Cancellation of Registration

(d) None of these

Answer: (a)

16. Piracy, according to law of sea convention 1982 is:

(a) An illegal act by crew of private ship on the high sea՚s.

(b) An act of sabotage

(c) Act permisible in certain cases

(d) None of these

Answer: (a)

17. The general assembly of the UN is:

(a) The most powerful organ

(b) A supervisory body

(c) An elected House

(d) None of these

Answer: (b)

18. The charter of the UN is a comprehensive document having:

(a) 112 articles

(b) 111 articles

(c) 108 articles

(d) None of these

Answer: (b)

19. One of the amicable means of settling state disputes is:

(a) Concillation

(b) Blockade

(c) War

(d) None of these

Answer: (a)

20. The bulk of the rules of International law are derived from:

(a) Judicial decisions

(b) work of publicites

(c) Customs

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: