International Law 2010 Paper-Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

1) Consuls, in receiving state are considered representative of:

(a) Head of State

(b) The government

(c) Foreign Office

(d) None of these

Answer: (c)

2) International law is not a true law but a positive international morality:

(a) Brierly

(b) Oppenheim

(c) John Austin

(d) None of these

Answer: (c)

3) Who is known as father of International law?

(a) Jessup

(b) Grotious

(c) Hegal

(d) None of these

Answer: (b)

4) Albama claim arbritation determines the principles of:

(a) Extradition

(b) Nationality

(c) Neutrality

(d) None of these

Answer: (c)

5) Decision of arbritation is:

(a) Binding on parties

(b) Not binding

(c) Partially binding

(d) None of these

Answer: (a)

6) Indo-Pakistan conflict in 1965 was a:

(a) Non-war Armed conflict

(b) War

(c) Just border conflict

(d) None of these

Answer: (b)

7) Nationality of a women as a result of marriage with a foreigner is:

(a) Lost

(b) Changed

(c) Nothing is done

(d) None of these

Answer: (b)

8) Tashkent declaration between India and Pakistan in 1966 by USSR was a:

(a) Conciliation

(b) Mediation

(c) Arbitration

(d) None of these

Answer: (b)

9) Geneva convention for POWs was signed in:

(a) 1949 (Also called 3rd Geneva)

(b) 1952

(c) 1945

(d) None of these

Answer: (a)

10) Armed attack on enemy fall under:

(a) Retortion

(b) Reprisal

(c) Intervention

(d) None of these

Answer: (c)

Developed by: