Legal Aptitude MCQs – Commonly Asked Questions for Exams – Must Know Topics and Concepts Part 11

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

84. In a criminal case, an accused person, who in consideration of his non-prosecution offers to be given evidence against other accused, is called

a) accomplice

b) hostile witness

c) approve

d) hostile accomplice

Ans: (a)

85. The Child Marnaoe Restraint Act, 2006 is applicable to

a) only Hindus

b) all Indians except Muslims as the minimum age of marriage among Muslim girls is puberty (beginning of menstruation) in Muslim Personal Law

c) all Irrespective of religion

d) all except Muslim, Christians, and Jews

Ans: (c)

86. Which of the following is not the function of the international Court of Justice?

a) Gives advisory opinion at the request of general Assembly

b) Gives advisory opinion at the request of Security Council

c) Interprets treaties when considering legal disputes brought before it by nations

d) Decides International crimes

Ans: (b)

87. Which of the following is not included within the meaivio, of intellectual property?

a) Patents

b) Copyrights

c) Trademark

d) Property of an intellectual

Ans: (c)

88. The main aim of the competition Act 2002 is to protect the Interests of

a) the multinational corporation

b) the Indian companies

c) the consumers

d) the market

Ans: (d)

89. Which of the following judges had never been the chairman of the Law Commission of India?

a) Justice RC Lahoti

b) Justice AR Lakshmanan

c) Justice Jeevanfieddy

d) Justice Jagnnatha Rao

Ans: (a)

90. Who among the following was the first Chief Informal motion Commissioner of India?

a) Wajahat Habibullah

b) Irfart Habib

c) Tahir Mahmood

d) Najma Heptullah

Ans: (a)

91. RTI stands for

a) Revenue Transactions in India

b) Research and Technology Institute

c) Rural and Transparency Infrastructure

d) Right to information

Ans: (b)

92. Fiduciary relationship is relationship based on

a) contract

b) trust

c) blood relationship

d) money

Ans: (a)

93. No fault liability means

a) liability for damage caused through negligence

b) liability for damage caused through fault

c) absolute liability even without any negligence or fault

d) freedom from liability

Ans: (c)

94. An ‘encumbrance’ in legal parlance is a

a) liability on property

b) grant of property

c) gift of property

d) restriction on property

Ans: (c)

95. Release of prisoner before completion of his sentence is called

a) release

b) parole

c) acquittal

d) lease

Ans: (b)

96. Result of successful prosecution is

a) acquittal

b) discharge

c) conviction

d) charge sheeting

Ans: (d)

97. Any act or omission made punishable by any law for the time being is called

a) Wrong

b) Offence

c) Criminal case

d) Charge

Ans: (d)

Developed by: