ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 1 of 25)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. ASK (Approach, Skill, Knowledge) principle is related to
    1. Classification
    2. Management
    3. ICT
    4. Standards

    Answer: b

  2. The subject of Research Methodology is the outcome of the mode of formation of subject, known as
    1. Loose Assemblage
    2. Fission
    3. Distillation
    4. Cluster

    Answer: c

  3. IIA founded in U. S. A. In 1968 stands for
    1. Integrated Industry Association
    2. Information Industry Association
    3. Integrated Illiteracy eradication Association
    4. Institute of Information Association.

    Answer: b

  4. BSO in classification stands for
    1. Basic Subject of Organisation
    2. Broad Subject Ordering
    3. Bibliography of Subject Ordering
    4. Bibliographic Subject Organisation

    Answer: b

  5. The concept of Selective Dissemination of Information (SDI) was introduced by
    1. Kaiser
    2. Luhn of IBM
    3. S. R. Ranganathan
    4. Derek Austin.

    Answer: b

  6. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in
    1. 1925
    2. 1933
    3. 1931
    4. 1935

    Answer: d

  7. Among the following which has not been considered as a library of national importance
    1. Saraswati Mahal Library
    2. Delhi Public Library
    3. Kudha Baksh Oriental Library
    4. The Rampur Raza Library

    Answer: d

  8. The term Lexicography is associated with:
    1. Compilation of Encyclopedia
    2. Compilation of Hand books
    3. Compilation of Dictionaries
    4. None of the above

    Answer: c

  9. A Pre-print is a/an
    1. Article to be presented in a conference
    2. Conference paper to be included in the proceedings
    3. Neither a nor b
    4. Both a and b

    Answer: d

  10. Binary system of numbers uses only
    1. Two digits
    2. Four digits
    3. Eight digits
    4. Six digits

    Answer: a

Developed by: