ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 12 of 25)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. A budget which mainly covers items of current revenue and expenditure is called ________.
    1. Programme budget
    2. Welfare economics
    3. Current budgeting
    4. Capital budgeting

    Answer: d

  2. The library budget of a university is passed by the?
    1. Senate
    2. Executive Council
    3. Academic Council
    4. Research Council

    Answer: b

  3. In fund accounting, ________ fund can not be used for other purposes.
    1. Recurring
    2. Non-recurring
    3. Restricted
    4. Encumbering

    Answer: a

  4. Scrutiny of financial transactions is called
    1. Budgeting
    2. Programming
    3. Accounting
    4. Auditing

    Answer: d

  5. What are the two parts of the annual report of the library
    1. Primary and Secondary
    2. Analytical and Systematic
    3. Upper and Lower
    4. Descriptive and Statistical

    Answer: d

  6. How many columns are there in the accession register?
    1. 10
    2. 12
    3. 14
    4. 16

    Answer: c

  7. PPBS relates to
    1. Book selection
    2. Journal selection
    3. Budgeting
    4. Library records

    Answer: c

  8. Zero based budget is concerned with
    1. Present
    2. Past
    3. Future
    4. Remote future

    Answer: c

  9. Another term of PERT is
    1. CPM
    2. POSDCORB
    3. MBO
    4. HRM

    Answer: a

  10. POSDCORB is related to
    1. Library cataloguing
    2. Library reference service
    3. Library administration
    4. Library automation

    Answer: c

Developed by: