ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 13 of 25)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. What are the standard size of the Accession Register is
    1. 16 “⚹ 12”
    2. 16 “⚹ 13”
    3. 16 “⚹ 11”
    4. 16 “⚹ 18”

    Answer: b

  2. A good library building is an outcome of librarian and.
    1. Registrar
    2. Building Corporation
    3. Finance Officer
    4. Architect

    Answer: d

  3. ________ are the storage areas for the various types of documents kept in a library.
    1. Tasks
    2. Racks
    3. Stacks
    4. Desks

    Answer: c

  4. Study carrels are exclusive areas meant for
    1. Students
    2. Public
    3. Women
    4. Researchers

    Answer: d

  5. Library catalogue cards are filed in specially designed drawers called
    1. Charging tray
    2. Catalogue cabinet
    3. Display rack.
    4. Filling equipment

    Answer: b

  6. Information Gatekeepers come under ________ sources.
    1. Documentary
    2. Human
    3. Institutional
    4. Neo-conventional

    Answer: a

  7. ________ is a legal document and can be used as a source of industrial information.
    1. Report
    2. Law Review
    3. Patent
    4. Specification

    Answer: d

  8. In Encyclopaedia Britianica, ________ acts as an index to macropaedia.
    1. Bibliography
    2. Introduction Part
    3. Propaedia
    4. Micropaedia

    Answer: d

  9. One of the book selection principles states that “the best reading for the largest number at the … Cost.”
    1. Maximum
    2. Medium
    3. Least
    4. Zero

    Answer: c

  10. Payments for the books purchased can be made only after
    1. Accessioning
    2. Classification
    3. Cataloguing
    4. Arrangement in the shelve

    Answer: a

Developed by: