ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 14 of 25)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. The standard size of an accession register (in inches) is?
    1. 15 × 13
    2. 16 × 13
    3. 12 × 5
    4. 5 × 3

    Answer: b

  2. Technical section performs mainly two functions namely classification
    1. Accessioning
    2. Bills payment
    3. Cataloguing
    4. Shelving

    Answer: c

  3. Getting books back from the users and releasing the borrower՚s ticket is known as
    1. Charging
    2. Holding
    3. Reserving
    4. Discharging

    Answer: d

  4. While entering the library, the personal belongings of a reader is kept in ________
    1. Cloak Room
    2. Property Counter
    3. Gate counter
    4. Store room

    Answer: b

  5. Books misplaced on the shelves by readers are restored. This work is referred to as.
    1. Shelving
    2. Stock verification
    3. Shelf rectification
    4. Shifting

    Answer: c

  6. Outdated and seldom used books are withdrawn from the library is known as ________.
    1. Shelving
    2. Weeding
    3. Circulating
    4. Guiding

    Answer: b

  7. The objective of library binding is ________of the library materials.
    1. Proper organisation
    2. Accessibility.
    3. Durability
    4. Humidity control

    Answer: c

  8. All part and pages of a volume are correctly sequenced in the first stage of binding process known as?
    1. Sewing
    2. Guard
    3. Pulling
    4. Collation

    Answer: d

  9. Sheets before and after the text of a book are called ________.
    1. End papers
    2. Attach cover
    3. Head bands
    4. Gilding

    Answer: a

  10. Leather being used as one of the binding materials i.e.. . ________ is the strongest leather.
    1. Roan
    2. Imitation
    3. Pig skin
    4. Sheep skin

    Answer: d

Developed by: