ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 2 of 25)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. ‘Canon of Characteristics’ are part of
    1. Verbal plane
    2. Notational plane
    3. Idea plane
    4. Structural plane

    Answer: c

  2. Xerographic process is categorised under
    1. Photographic process
    2. Reflex method
    3. Silver halide process
    4. Electrostatic process

    Answer: b

  3. The ‘Study abroad’ is a/an
    1. Encyclopedia
    2. Year book
    3. Directory
    4. Handbook

    Answer: d

  4. The ‘User Profile’ is a
    1. List of descriptors
    2. List of useful citations
    3. List of users
    4. Statement of user information

    Answer: d

  5. Phoenix schedules are part of
    1. DDC
    2. BC
    3. UDC
    4. LCC

    Answer: a

  6. ‘Universal Bibliographical Control’ is a programme of:
    1. FID
    2. IFLA
    3. UNISIST
    4. ALA

    Answer: b

  7. The standard size of a catalogue card is
    1. 12.5 cm X 7.5 cm
    2. 12 cm X 7 cm
    3. 11 cm X 5 cm
    4. 10 cm X 4 cm

    Answer: a

  8. According to General Financial Rules, 2005, loss of how many volumes per thousand volumes issued/consulted in a year is to be taken as reasonable.
    1. Three
    2. Four
    3. Five
    4. Six

    Answer: c

  9. The standard size of a catalogue card is
    1. 5 inch X 3 inch
    2. 4 inch X 3 inch
    3. 4 inch X 4 inch
    4. 3 inch X 3 inch

    Answer: a

  10. RDA related to
    1. Classification
    2. Cataloguing
    3. Searching
    4. Browsing

    Answer: b

Developed by: