ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 24 of 25)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. ‘Facts on File’ is a
    1. Weekly list
    2. Fortnightly
    3. Monthly
    4. Quarterly

    Answer: a

  2. The term “Information Service” is an improvised name …
    1. Administration
    2. Documentation
    3. Bibliography
    4. Reference service

    Answer: d

  3. Abstracting service provides …
    1. Abstract of articles
    2. Whole bibliographic description of articles
    3. Whole bibliographic description along with abstracts of article
    4. Whole bibliographic sources

    Answer: c

  4. Which service demands the creation of a ‘user’ profile?
    1. CAS
    2. Information retrieval
    3. SDI
    4. Reference service

    Answer: c

  5. CAS is defined as
    1. A process of dissemination of information
    2. A process of information
    3. A process of dissemination of current information
    4. A simple information service

    Answer: c

  6. Feedback mechanism is a part of which service?
    1. Reprography service
    2. CAS
    3. Translation service
    4. SDI

    Answer: d

  7. Mobile library is a kind of which service?
    1. Reference service
    2. Extension service
    3. Ready reference service
    4. Long range reference service

    Answer: b

  8. The person who provides reference service is called
    1. Chief librarian
    2. Grade One Librarian
    3. Deputy Librarian
    4. Reference Librarian

    Answer: d

  9. Reading centre, story hours, exhibition and reading to literature are form of
    1. Extension service
    2. Service of Public library
    3. Both
    4. None

    Answer: a

  10. What is the another name of Added entries?
    1. Main entry
    2. Cross reference entry
    3. Secondary entries
    4. Subject entry

    Answer: c

Developed by: