ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 5 of 25)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. Which two organizations jointly publish survey on digitization and preservation?
    1. IFLA + UNESCO
    2. ALA + UNESCO
    3. IFLA + ALA
    4. IFLA + LC

    Answer: a

  2. Which organization was joined with Library Association to form CILIP in 2002?
    1. Institute of Bibliography
    2. Institute of Information Scientists
    3. Institute of Documentation
    4. Institute of Librarianship

    Answer: b

  3. Who published the journal International classification?
    1. IFLA
    2. UNESCO
    3. ISKO
    4. ALA

    Answer: c

  4. Which association in India awards teachers in LIS?
    1. IATLIS
    2. ILA
    3. IASLIC
    4. SIS

    Answer: a

  5. Which law of library Science relates to the growth of libraries
    1. Forth law
    2. First law
    3. Second law
    4. Fifth law

    Answer: d

  6. Resource sharing is a part of
    1. Library cooperation
    2. Library Administration
    3. Library Management
    4. Library Cataloging

    Answer: a

  7. Library Technology Report is a publication of
    1. ALA
    2. IASLIC
    3. LA
    4. ILA

    Answer: a

  8. ABGILA is a quarterly publication of
    1. Assam Library Association
    2. Andhra Desa Library Association
    3. Indian Library Association
    4. Raja Ram Mohun Roy Foundation

    Answer: c

  9. The Librarian Day celebrated on
    1. 15th Sep
    2. 24th Nov
    3. 11th Dec
    4. 12th Aug

    Answer: d

  10. Forms of Extension service
    1. Library Websites
    2. Library Orientation
    3. Book fair and Exhibition
    4. All

    Answer: d

Developed by: