ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 7 of 25)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. ________ is a process of helping employees in an organization to acquire new skills and competence on a continuing basis
    1. Total Quality Management
    2. Management Information System
    3. Financial Resources Development
    4. Human Resources Development.

    Answer: a

  2. PR stands for
    1. Indian Press Registration
    2. Intellectual Property Right
    3. International Property Right
    4. Indian Property Regulations.

    Answer: b

  3. On which of the following technologies semantic web is not based?
    1. RDF
    2. Ontologies
    3. Cloud seeding
    4. URI

    Answer: c

  4. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ________
    1. Second Generation Computers
    2. Third Generation Computers
    3. Fourth Generation Computers
    4. Fifth Generation Computers

    Answer: d

  5. Computer memory is measured in ________
    1. Bytes
    2. Kilobytes
    3. Megabytes
    4. All of the above

    Answer: d

  6. What are three types of basic languages used in computer programming?
    1. Zero, low and high levels
    2. COBOL, BASIC and PROLOG
    3. FOTRAN, PL/I and SNOWBOL
    4. Machine, Assembly and high level lannguages

    Answer: d

  7. When CD-ROM was prepared and made?
    1. 1985
    2. 1982
    3. 1980
    4. 1977

    Answer: a

  8. In how many ways switching system can be established?
    1. Two
    2. Three
    3. Five
    4. Seven

    Answer: b

  9. Which type of switching system is telephone network?
    1. Circuit switching
    2. Packet switching
    3. Message switching
    4. None of the above

    Answer: a

  10. Which of the following software is useful for word processing?
    1. DBASE
    2. LIBSYS
    3. WordStar
    4. CDS/ISIS

    Answer: c

Developed by: