ICAR NET (UG/PG): Library & Information Science MCQs (Practice_Test 9 of 25)

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

  1. Electronic telecommunications system joining millions of computers together.
    1. E-mail
    2. Internet
    3. US Mail
    4. UPS

    Answer: b

  2. Following is not a social bookmarking site:
    1. Digg
    2. Delicious
    3. Sqidoo
    4. Facebook

    Answer: c

  3. Following is not a network protocol:
    1. HTTP
    2. SMTP
    3. TCP/IP
    4. Z39.50

    Answer: d

  4. LOCKOSS (Software) is an international community initiative by:
    1. MIT Libraries
    2. Stanford University
    3. University of Waikato
    4. University of Southampton

    Answer: b

  5. Identify the odd one from the following:
    1. Koha
    2. VTLS
    3. SLIM ++
    4. SOUL

    Answer: a

  6. Following is not a Web two. Zero tool:
    1. Blog
    2. Facebook
    3. UGC-INFONET two. Zero
    4. RSS feeds

    Answer: c

  7. Following is an example of microblogging:
    1. Wordpress
    2. Blogspot
    3. Livejournal
    4. Twitter

    Answer: d

  8. Now-a-days how many types of Protocol are used?
    1. 5
    2. 4
    3. 3
    4. 2

    Answer: d

  9. Which type of protocol is used by interface for public data network (PDN) ?
    1. X. 25
    2. X. 12
    3. X. 13
    4. X. 20

    Answer: a

  10. In Which five year plan the INFLIBNET was established
    1. Fourth five year plan
    2. Fifth five year plan
    3. Sixth five year plan
    4. Seventh five year plan

    Answer: d

Developed by: