Business Administration Paper – 2011 Solved MCQs ICAR NET (UG/PG) Set 1

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

For complete answers and explanations visit Doorsteptutor. com

(1) Fredrick Winslow Taylor՚s Principles of Scientific Management suggested the use of scientific methods to define:

(a) The easiest way of doing a job

(b) The most complex way of doing a job

(c) The best way of doing a job

(d) None of these

Answer: (c)

(2) The quantitative approach using quantitative techniques in Management is called:

(a) Scientific Method

(b) Operations Research

(c) Quantitative Approach

(d) None of these

Answer: (c)

(3) The perspective that Managers are directly responsible for an organization՚s success is known as:

(a) Omnipotent view of management

(b) Management orientation

(c) Autocratic management

(d) None of these

Answer: (a)

(4) Effective Management decisions are:

(a) Emotional

(b) Based on lots of data

(c) Rational

(d) None of these

Answer: (c)

(5) Breakeven Analysis is a useful technique for:

(a) Reducing operating costs

(b) Maximizing sales

(c) Resource allocation

(d) None of these

Answer: (a)

(6) Recruitment helps:

(a) Improve productivity of HR

(b) Reduce number of employees

(c) Improve labour relations

(d) None of these

Answer: (a)

(7) Grapevine is:

(a) An office decoration plant

(b) An information network

(c) An official drink

(d) None of these (Informal Business Communication)

Answer: (d)

(8) Most important asset in an organization is:

(a) Money

(b) Plant and Machinery

(c) Employees

(d) None of these

Answer: (c)

(9) Employees resist organizational change because it:

(a) Reduces their compensation

(b) Creates uncertainty

(c) Puts more work on them

(d) None of these

Answer: (b)

(10) Strictly observing Corporate Ethics is:

(a) Not important in commercial organizations

(b) Against the concept of profit maximization

(c) An essential requirement of professional business management

(d) None of these

Answer: (c)

(11) According to Herzberg՚s Motivation - Hygiene Theory, employee՚s salary is:

(a) Hygiene Factor

(b) Motivating Factor

(c) Employee՚s Retention Factor

(d) None of these

Answer: (a)

Developed by: