Managment Solved Questions (Practice_Test 9 of 10)

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

  1. Who described the classical approach as the engineering approach?
    1. Gullick
    2. Fayol
    3. Urwick
    4. Mooney

    Answer: c

  2. Match List-I with List-II:
    List-IList-II
    1. A store clerk tells the top executive when to buy a commodity.
    2. A youth rushing to save life and property of a house on fire commands neighbours to collect water.
    3. A newly elected secretary advises members about their duties.
    4. A leader attempts to bend his followers to his will in most kind of work.
    1. Leadership by personality
    2. Leadership by position
    3. Leadership by function
    4. Leadership by situation
    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 1

    Answer: c

  3. Arrange the Maslow՚s Need descending order:
    1. Social
    2. Self-Actualization
    3. Physiological
    4. Ego
    5. Security
      1. 3, 5 1,4, 2
      2. 3, 5,1, 2,4
      3. 2, 4,1, 3,5
      4. 2, 4,1, 5,3

      Answer: d

  4. Which of the following, according to Hertzberg, are not the motivators?
    1. Responsibility
    2. Recognition
    3. Interpersonal relations
    4. Work itself
    5. Working condition
      1. l, 2 and 4
      2. l, 2, and 3
      3. 3 and 5
      4. 2,4 and 5

      Answer: c

  5. The traditional theory of motivation is the theory of:
    1. Path-goal
    2. Participation
    3. Motivation-hygiene
    4. Fear and punishment

    Answer: d

  6. The sources of recruitment are:
    1. Internal
    2. External
    3. Internal as well as external
    4. None of the above

    Answer: b

  7. The Human Relations Theory rejects:
    1. Formal institutionalization
    2. Informal functioning
    3. Human motivation
    4. People

    Answer: d

  8. The terms speed boss, rout clerks etc. are used in relation to:
    1. Line organization
    2. Line and staff organization
    3. Functional organization
    4. None of the above

    Answer: d

  9. Paid-up value is payable on a life insurance policy:
    1. on the maturity of the policy
    2. when the policy lapses
    3. when the policy is surrendered
    4. on maturity or death which ever is earlier

    Answer: d

  10. FICCI was formed in the year:
    1. 1920
    2. 1925
    3. 1926
    4. 1951

    Answer: c

Developed by: