Exercise for Physics – Basic Questions up to Class 10 Important for Exams – Must Know Logics Part 7

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

73. The credit of developing the polio vaccine goes to

(a) Jonas Salk

(b) Alb E. Sabin

(c) Selman Waksman

(d) None of these

Ans: (a)

74. Mark the wrong combination

(a) James Watt: Steam Engine

(b) A. G. Bell: Telephone

(c) J. L. Baird: Television

(d) J. Perkins: Penicillin

Ans: (d)

75. Choose the correct combination

(a) Typewriter: Remington

(b) Dynamite: Dunlop

(c) Evolution: Darwin

(d) Aeroplane: Harway

Ans: (c)

76. Who invented the ball point pen?

(a) Waterman

(b) Oscar

(c) Wilson

(d) Lazlo Biro

Ans: (d)

77. Blaze Pascal is associated with

(a) Calculating machine

(b) Computer

(c) Cinema

(d) None of the above

Ans: (a)

78. Wright Brothers are regarded inventors of the

(a) Balloon

(b) Bicycle

(c) Airplane

(d) None of these

Ans: (c)

79. Which of the following pairs is incorrect?

(a) Roentgen: X-ray

(b) Newton: Law of gravitation

(c) Faraday: Diffusion of gases

(d) Pasteur: Bacteriology

Ans: (c)

80. Philology is the

(a) Study of bones

(b) Study of muscles

(c) Study of architecture

(d) Study of languages

Ans: (d)

81. Anatomy is the branch of science which deals with

(a) Structure of animals and plants

(b) Functioning of body organs

(c) Animal behaviour

(d) Cells and tissues

Ans: (a)

82. Study of earthquakes is known as

(a) Ecology

(b) Seismology

(c) Numismatics

(d) None of these

Ans: (b)

83. Ecology deals with

(a) Birds

(b) Cell formation

(c) Relation between Organisms and their environment

(d) Tissues

Ans: (c)

84. Meteorology is the science of

(a) Weather

(b) Meteors

(c) Metals

(d) Earthquakes

Ans: (a)

85. Oncology is the study of

(a) Birds

(b) Cancer

(c) Mammals

(d) Soil

Ans: (b)

86. Study of life in outer space is known as

(a) End biology

(b) Exobiology

(c) Enter biology

(d) Neo biology

Ans: (b)

Developed by: