Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 1

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

Exercise 1

1. Indian Republic is not the product of

a) political revolution

b) discussion

c) made by a body of eminent representatives of the people

d) All of the above

Ans: (a)

2. For the first time, British Parliament enacted which law for the British Government to govern India?

a) Government of India Act, 1857

b) Government of India Act, 1858

c) Government of India Act, 1891

d) Government of India Act, 1888

Ans: (b)

3. The British Secretary of the State governed India through which Institution?

a) Executive Council

b) Parliament

c) Governor assisted by an Executive Council

d) Governor General appointed by an Executive Council

Ans: (d)

4. Under the British Rule in India, Governor General was responsible to

a) Secretary of India

b) Secretary of Britain

c) Secretary of State

d) None of the above

Ans: (c)

5. Morley-Minto reform is associated with which Act?

a) Indian Council Act, 1856

b) Indian Council Act, 1909

c) Indian Council Act, 1908

d) Indian Council Act, 1912

Ans: (b)

6. During the British rule, which community got separate representation by which Act?

a) Christian Community and Indian Council Act, 1909

b) Buddhist Community and Indian Council Act, 1907

c) Muslim Community and Indian Council Act, 1909

d) All of the above

Ans: (c)

7. During the British period, under which Act election was introduced in India?

a) Indian Council Act, 1913

b) Indian Council Act, 1909

c) Indian Council Act, 1906

d) Indian Council Act, 1907

Ans: (b)

8. Montagu-Chelmsford Report is associated with which Government of India Act?

a) Government of India Act, 1918

b) Government of India Act, 1920

c) Government of India Act, 1930

d) Government of India Act, 1919

Ans: (d)

9. When was the Indian National Congress established?

a) 1888

b) 1885

c) 1889

d) 1890

Ans: (b)

10. Which Government of India under the British Rule when ‘Dyarchy Governing System’ was introduced for the first time?

a) Government of India Act, 1919

b) Government of India Act, 1929

c) Government of India Act, 1925

d) Government of India Act, 1935

Ans: (a)

11. Under the Government of India Act 1935, which communities were provided separate representation in the electorate system?

a) Sikh, Europeans

b) Indian Christians

c) Anglo-Indians

d) All of these

Ans: (d)

12. Under which Government of India Act, Federation and Provincial Autonomy were introduced in India?

a) Government of India Act, 1935

b) Government of India Act, 1930

c) Government of India Act, 1940

d) Government of India Act, 1936

Ans: (a)

13. Under the British rule, how many acts came into operation?

a) Government of India Act, 1858, Indian Council Act, 1861

b) Indian Council Act 1892, Indian Council Act, 1809

c) Government of India Act, 1919, Government of India Act, 1935, Indian Independence Act, 1947

d) All of the above

Ans: (d)

14. Which Act provided India to become an Independent State?

a) Indian Independence Act, 1949

b) Indian Independence Act, 1946

c) Indian Independence Act, 1947

d) None of the above

Ans: (c)