Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 12

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

146. Who made a law for conduction of services and tenure of the office of Election Commissioners and Regional Election Commissioner?

a) Chief Election Commissioner

b) President

c) Parliament

d) State Legislature

Ans: (c)

147. Who decides de-recognition of the political party solely based on its performance at the election, e.g., boycotting of the election?

a) Supreme Court of India

b) Election Commission

c) High Court

d) District Court

Ans: (b)

148. Can de-recognition of the political party by the Election Commission based on its performance at the last election be subjected to scrutiny?

a) Judicial Review

b) Judicial Order

c) Judicial Scrutiny

d) None of the above

Ans: (a)

149. On whose recommendation, Election Commissioner or Regional Election Commissioner shall be removed from the office?

a) Chief Judicial Magistrate

b) President

c) Election Commission

d) None of the above

Ans: (c)

150. Who has ample powers under Article 324(1) to make appropriate orders as to the conduct of Elections, e.g., cancellation of poll and ordering to poll according to exigencies areas, introduction of electronic voting machines, postponing of election, etc.?

a) Regional Election Commissioner

b) Election Committee of Government

c) Electoral Officer

d) Election Commission

Ans: (d)

Exercise 2

1. Under Article 324, Election Commission has vast functions which are as given in what area?

a) Administrative power

b) Marginally judicative power

c) Legislative power

d) All of the above

Ans: (d)

2. After which Constitutional Amendment, even though decision of the Election Commission is issued from New Delhi, the order of the Commission can be challenged by the aggrieved party in another State in the High Court of that State under Article 226?

a) 15th Amendment Act

b) 10th Amendment Act

c) 11th Amendment Act

d) 12th Amendment Act

Ans: (a)

3. Through which procedure, a writ can be filed in the Supreme Court against decision of the Election Commission on recognizing or de-recognizing a political party for the purpose of an electoral symbol, or which group within a particular party, constitutes that party for been allotted of Election symbol to that party?

a) Under Article 32

b) Under Article 229

c) Special leave petition

d) Public Interest Litigation

Ans: (c)

4. Under which Constitutional Article, special leave to appeal lies with the Supreme Court?

a) Article 136

b) Article 137

c) Article 138

d) Article 139

Ans: (a)

5. Under which Constitutional Article review of judgement or orders lies with the Supreme Court?

a) Article 139

b) Article 137

c) Article 140

d) Article 141

Ans: (b)

6. Under which Constitutional Article enlargement of the jurisdiction of the Supreme Court is mentioned?

a) Article 145

b) Article 148

c) Article 138

d) Article 143

Ans: (c)

7. Which Constitutional Article mentions conformation the Supreme Court of powers to issue certain writs?

a) Article 145

b) Article 168

c) Article 169

d) Article 139

Ans: (d)