Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 13

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

8. Which Constitutional Article mentions transfer of certain cases for Supreme Court?

a) Article 139A

b) Article 139B

c) Article 139C

d) Article 138

Ans: (a)

9. Which Constitutional Article defines law declared by Supreme Court to be binding on all courts?

a) Article 142

b) Article 141

c) Article 143

d) Article 144

Ans: (a)

10. Under which Constitutional Article, President has the power to consult Supreme Court?

a) Article 145

b) Article 146

c) Article 143

d) Article 144

Ans: (c)

11. Under which Constitutional Article, civil and judicial authorities are to act in aid of the Supreme Court?

a) Article 245

b) Article 248

c) Article 146

d) Article 144

Ans: (d)

12. Under which Constitutional Article repeal of special provision as to disposal of questions relating to Constitutional validity of law is mentioned?

a) Article 144A

b) Article 345

c) Article 248

d) Article 249

Ans: (a)

13. Which Constitutional Article defines the subject ‘officers and servants and expenses of the Supreme Court.’

a) Article 296

b) Article 147

c) Article 247

d) Article 245

Ans: (a)

14. Which Constitutional Article defines ‘Interpretation’ of Constitutional Right of Supreme Court?

a) Article 163

b) Article 162

c) Article 147

d) Article 161

Ans: (c)

15. Which Constitutional Articles define functions of Comptroller and Auditor General of India?

a) Articles 148 - 150

b) Articles 149 - 150

c) Articles 148 - 155

d) Articles 148 - 151

Ans: (d)

16. Which Constitutional Article defines, Comptroller and Auditor General of India?

a) Article 148

b) Article 149

c) Article 150

d) Article 151

Ans: (a)

17. Through which Constitutional Article duties and powers of ‘Comptroller and Auditor General’ is detailed?

a) Article 153

b) Article 149

c) Article 199

d) Article 168

Ans: (d)

18. Which Constitutional Article defines ‘form of accounts of the Union and the State.’ ?

a) Article 151

b) Article 152

c) Article 150

d) Article 153

Ans: (c)

19. Under which Constitutional Article, the Election commission is a Tribunal?

a) Article 136

b) Article 136 (3)

c) Article 136

d) Article 136 (1)

Ans: (d)

20. Up to which year Chief Election Commissioner functioned as one-man commission?

a) 1988

b) 1989

c) 1987

d) 1986

Ans: (b)

Developed by: