Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 15

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

34. Which Constitutional Article defines qualifications for the Indian citizen for election to a State Legislature?

a) Article 173

b) Article 175

c) Article 177

d) Article 178

Ans: (a)

35. Under the Indian Constitution, what does ‘Adult Suffrage’ signify?

a) Children

b) Persons

c) Any Indian citizen who is of the age of 18 years and above

d) None of the above

Ans: (c)

36. Who makes law with respect to Elections for State Legislature?

a) Parliament

b) Judiciary

c) Government

d) Election Commission

Ans: (a)

37. Under Constitutional Article 327 or 328, which subject shall not be called to be questioned in any Court?

a) Delimitation of Constituencies

b) The allotment of seats to such Constituency

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

38. How the election to either House of Parliament or to either House of the Legislature of the State shall be called in question in the courts whose manner of presentation may be provided made by law by appropriate Legislature?

a) PIL (Public Interest Litigation)

b) SLP (Special Leave Petition)

c) Action under Article 32

d) Election Petition

Ans: (d)

39. Which Constitutional Article lays down the reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha?

a) Article 330

b) Article 332

c) Article 333

d) Article 334

Ans: (a)

40. Which Constitutional Article deals with ‘representation of the Anglo-Indian Community’ with House of the People?

a) Article 334

b) Article 331

c) Article 332

d) Article 333

Ans: (b)

41. Under Article 331, how many members of the Anglo-Indian community can be nominated in Lok Sabha by the President?

a) 3

b) 4

c) 2

d) 1

Ans: (c)

42. In which State a separate district has been reserved for Scheduled Tribes?

a) Asom

b) Andhra Pradesh

c) Karnataka

d) Kerala

Ans: (a)

43. Which Constitutional Article deals with representation of the Anglo-Indian Community in the Legislative Assembly?

a) Article 334

b) Article 335

c) Article 336

d) Article 333

Ans: (d)

44. Under Article 333, how many members from the Anglo-Indian Community can be nominated by the Governor in the Legislative Assembly?

a) 8

b) 1

c) 4

d) 3

Ans: (b)

45. Under which Constitutional Amendment of Article 334, reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Lok Sabha and State Legislative Assembly has been laid down?

a) 31st Amendment Act, 1959

b) 23rd Amendment Act

c) 45th Amendment Act, 1980 and 62nd Amendment Act, 1989

d) All of the above

Ans: (d)

46. Before which Constitutional Amendment, 20 years were fixed for reservation of seats for Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha and State Legislature?

a) 23rd Amendment Act, 1969

b) 8th Amendment Act, 1959

c) 44th Amendment Act, 1978

d) 45th Amendment Act, 1980

Ans: (b)