Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 16

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

47. Amendment, 30 years were fixed for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Assembly?

a) 45th Amendment Act, 1980

b) 50th Amendment Act, 1984

c) 23rd Amendment Act, 1969

d) 51st Amendment Act, 1984

Ans: (c)

48. Which Constitutional Amendment fixes 40 years for reservation of seats for SC and ST in Lok Sabha and State Legislative Assembly?

a) 55th Amendment Act, 1986

b) 56th Amendment Act, 1987

c) 52nd Amendment Act, 1985

d) 45th Amendment Act, 1980

Ans: (d)

49. Which Constitutional Amendment lays down 50 years for reservation of seats for SC and ST in the House of People and State Legislative Assembly?

a) 62nd Amendment Act, 1989

b) 44th Amendment Act, 1928

c) 45th Amendment Act, 1980

d) None of the above

Ans: (a)

50. Which Constitutional Article mentions ‘claims of SC and ST in Government services and post’?

a) Article 336

b) Article 335

c) Article 338

d) Article 339

Ans: (b)

51. Which Constitutional Article lays down the provision for a National Commission for SC and ST?

a) Article 337

b) Article 334

c) Article 338

d) Article 339

Ans: (c)

52. Which community gets special provision for Central Services in Article 336?

a) Sikh Community

b) Muslim Community

c) Hindu Community

d) Anglo-Indian Community

Ans: (d)

53. At the time of commencement of the Indian Community how many years were laid down for appointment to the post in the Railways, Customs, Postal and Telegraph services for the Anglo-Indian Community?

a) 2 years

b) 5 years

c) 4 years

d) 6 years

Ans: (a)

54. What shall be the composition of National Commission for SC and ST?

a) Chairperson

b) Vice-Chairperson

c) Five other members

d) All of the above

Ans: (d)

55. National Commission for SC and ST shall be made by which Constitutional Institution?

a) Parliament

b) Executive

c) Judiciary

d) State Legislature

Ans: (a)

56. Which Constitutional Article defines the SC?

a) Article 345

b) Article 346

c) Article 341

d) Article 342

Ans: (c)

57. Which Constitutional Article defines the ST?

a) Article 345

b) Article 343

c) Article 347

d) Article 342

Ans: (d)

58. Which Constitutional Article specifies official language of the Union?

a) Article 343

b) Article 344

c) Article 345

d) Article 346

Ans: (a)

59. Under Constitutional Article 343, which is the official language of the Union?

a) Urdu

b) Hindi

c) English

d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

60. Which Constitutional Article empowers the State Legislature to adopt Hindi or any State language as the official language of that State?

a) Article 345

b) Article 346

c) Article 348

d) Article 349

Ans: (a)