Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 17

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

61. Whose satisfaction is required under Constitutional Article 347 regarding special provision for creating language spoken by a section of the population of a State?

a) Parliament

b) Judiciary

c) President

d) Prime Minister

Ans: (c)

62. Which Constitutional Article defines official language for communication between the State and another State and the Union?

a) Article 349

b) Article 346

c) Article 243

d) Article 305

Ans: (b)

63. Which Constitutional Article defines the Panchayat Raj?

a) Article 243 (O)

b) Article 243 (A)

c) Article 243

d) Article 243 (I)

Ans: (c)

64. In the Indian Constitution, which type of the Sabha is mentioned under Panchayat Raj?

a) District Sabha

b) Gram Sabha

c) Nagar Panchayat Sabha

d) Zila Sabha

Ans: (b)

65. Under Constitutional Article 243, what is the meaning of Panchayat?

a) Self Gram Panchayat Raj

b) Government of Village

c) Self Government

d) None of the above

Ans: (c)

66. Under Constitutional Article 243(D), in Panchayat who gets reservation?

a) Scheduled Caste

b) Scheduled Tribes

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

67. Who make composition of Panchayat under Constitutional Article 243(C)?

a) State Assembly

b) Lok Sabha

c) Council of State

d) Legislature of State

Ans: (d)

68. Which Constitutional Article defines disqualification for the members of Panchayat?

a) Article 243(F)

b) Article 243(G)

c) Article 243(I)

d) None of these

Ans: (a)

69. Which Constitutional Article defines the duration of the Panchayat?

a) Article 243 (N)

b) Article 243 (O)

c) Article 243 (E)

d) Article 243 (B)

Ans: (c)

70. Which Constitutional Article define ā€˜Municipalitiesā€™?

a) Article 243(P)

b) Article 243(Q)

c) Article 243(T)

d) Article 343(U)

Ans: (a)

71. Which Constitutional Article defines ā€˜Constitution of Municipalitiesā€™?

a) Article 243 (M)

b) Article 243 (1)

c) Article 243 (L)

d) Article 243 (Q)

Ans: (d)

72. Constitutionally, who notifies the phenomenal area of?

a) Parliament

b) Governor

c) Chief Minister

d) State Government

Ans: (b)

73. A Municipal Council is situated in which area?

a) Larger urban area

b) Urban area

c) Smaller urban area

d) None of these

Ans: (c)

74. Governor issues a notification for which areas about Constitution of Municipal area?

a) A transitional area

b) A smaller urban area

c) A larger urban area

d) All of the above

Ans: (d)