Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 2

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

15. Under the Government of India Act, 1935, the Indian Federation worked through which kind of list?

a) Federal List

b) Provincial List

c) Concurrent List

d) All of these

Ans: (d)

16. In the Government of India Act 1835, Federal List contained which kind of subjects?

a) External Affairs

b) Currency and Coinage

c) Naval, Military and Force, Census

d) All of the above

Ans: (d)

17. In the Government of India Act, 1935, Provincial List included which kind of subjects?

a) Police

b) Provincial Public Service

c) Education

d) All of the above

Ans: (d)

18. In the Government of India Act, 1935, which subjects are included in the Concurrent List?

a) Criminal Law and Procedure, Civil Procedure

b) Marriage

c) Divorce, Arbitration

d) All of the above

Ans: (d)

19. Under the Government of India Act, 1935, who had the power to proclaim emergency?

a) Governor General

b) General of India

c) Governor of the State

d) None of the above

Ans: (a)

20. In the Government of India Act, 1935, who was authorised to make a law on the provincial subject?

a) Governor

b) Governor General

c) Federal Legislature

d) None of the above

Ans: (c)

21. Which Constitution is in the written form for the first time by an elected body during the Modern Period?

a) India

b) America

c) Britain

d) France

Ans: (b)

22. Who was the de facto Prime Minister at the time of evolution of the Indian Constituent Assembly?

a) Moti Lal Nehru

b) Sardar Vallabhbhai Patel

c) Jawahar Lal Nehru

d) HN Kunzuru

Ans: (c)

23. Who boycotted the Indian Constituent Assembly?

a) Unionist Muslim

b) Muslim League

c) Unionist Scheduled Caste

d) Krishak Pooja

Ans: (b)

24. In the Constituent Assembly, which parties were members?

a) Congress, Muslim League, Unionist Muslim

b) Unionist Scheduled Caste, Krishak Pooja, Scheduled Castes Federation, Sikh (Non-Congress)

c) Communists, Independents

d) All of the above

Ans: (d)

25. Which party said that Indian Constituent Assembly does not have a fully representative character?

a) Congress

b) Muslim League

c) Unionist Muslim

d) Unionist Scheduled Caste

Ans: (b)

26. After independence, who decided to determine the future Constitution of India?

a) Jawahar Lal Nehru

b) Sardar Vallabhbhai Patel

c) Constituent Assembly

d) None of the above

Ans: (c)

27. Whom the Indian Constituent Assembly represented?

a) Fully representative of the Hindus

b) Fully representative of the States in India

c) Fully representative of the Provinces in India

d) Fully representative of the States and Provinces in India

Ans: (d)

Developed by: