Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 20

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

102. The Preamble of the Constitution of India envisages that

a) it shall stand part of the Constitution

b) it could be abrogated or wiped out from the Constitution

c) it does not acknowledge, recognize, or proclaim anything about the Constitution

d) it has a separate entity in the Constitution

Ans: (a)

103. The Preamble of the Constitution of India declares the legal Sovereign as

a) President of India

b) The people of India

c) Constitution of India

d) Prime Minister of India

Ans: (b)

104. By the 42nd Amendment the following were inserted in the Preamble of the Constitution of India

a) Socialism and Integrity

b) Secular Democratic Republic

c) Sovereign, Secular, Democratic Republic

d) Socialist, Secular and Integrity

Ans: (d)

105. The Chairman of the Drafting Committee of the Constitution was

a) Dr BR Ambedkar

b) KM Munshi

c) Sir Alladi Krishnaswami Iyer

d) Dr Rajendra Prasad

Ans: (a)

106. Expression ‘Socialist’ in the Preamble has been added by taking the views of

a) Marx and Laski

b) Marx and Gandhi

c) Rousseau and Gandhi

d) Gandhi and Engels

Ans: (d)

107. Unless the context otherwise requires ‘the State’ includes

a) the Government and the Parliament of India

b) the Government and Legislature of each State

c) the Government and the Parliament, Legislature of each State and all the local or other authorities within the territory of India

d) All of the above

Ans: (c)

108. Fundamental rights

a) can be waived by a citizen of India

b) cannot be waived by citizens

c) can be waived off by foreign diplomats

d) can be waived off by trade unions and association

Ans: (b)

109. Fundamental rights can be violated

a) by the acts of Legislature

b) by the administrative orders of the Government

c) by local authorities

d) cannot be violated by any authority

Ans: (d)

110. The term ‘other authorities’ as given under Article 12 includes

a) such bodies which are functioning as agents of the executive Government only

b) all authorities created by the Constitution or Statute and persons on whom powers are conferred by law

c) None of the above

Ans: (b)

111. Which of the following are included in the concept ‘the State’ under Article 12?

a) Railway Board and Electricity Board

b) Judiciary

c) Airport Authority

d) All of the above

Ans: (d)

112. The Fundamental rights have

a) retrospective effect

b) have no retrospective effect

c) have only future effect

d) None of the above

Ans: (a)

113. Any person’ under Article 14 denotes

a) any company or association or body of individuals both citizens non-citizens, natural persons, and legal persons

b) any person is preferred as individual only

c) any person includes only the foreign tourists

d) All of the above

Ans: (a)

114. Article 14 guarantees equality before the law and equal protection of laws conferred on to

a) every citizen of India

b) every person of India excluding juristic person

c) both every person and every citizen

d) every legal person only

Ans: (c)