Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 21

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

115. Give response to the statement. Equality before law under Article 14 of the Constitution is with reference to

a) laws enacted by legislature

b) orders passed by the executive

c) notifications issued by the government only

d) laws enacted by legislature, executive order etc.

Ans: (d)

116. Article 14 guarantees equality before the law, if any law-making special provision for women or children under Article 15(3)

a) it will be in contravention of Article 14

b) it does not contravene Article 14

c) it depends on the circumstances and gravity of the situation

d) Both (b) and (c)

Ans: (b)

117. The term ‘sex’ in the Cl (1) of Article 15

a) denotes either man or woman equal before law

b) does not apply to Muslims who may practice polygamy

c) prevents the States from making any laws on this basis

d) Both (a) and (c)

Ans: (a)

118. Freedom under Article 19 are

a) sacrosanct and inalienable

b) absolute without any restriction

c) subject to reasonable restrictions

d) Both (a) and (c)

Ans: (d)

119. The expression ‘prosecution’ under Article 20 (2) contemplates

a) a person must be accused of an offence

b) the proceeding should not be under a law which creates offences

c) guilt is not criteria for prosecution

d) prosecution is possible only after the final verdict from the court

Ans: (a)

120. The right guaranteed under Article 21 protection to life and personal liberty’ is available to

a) citizens as well as non-citizens

b) citizens only

c) non-citizens only

d) None of the above

Ans: (a)

121. Right to travel abroad as a part of ‘personal liberty’ as envisaged under Article 21.

a) The statement is true to some extent

b) The statement is not correct

c) The right to travel is a person’s personal liberty but within the procedure established by law

d) This Article deals with personal liberty in India only and not for the travel abroad

Ans: (a)

122. Which of the following Articles apply to foreigners and aliens?

a) Articles 16, 17, 18

b) Articles 20, 21, 22

c) Articles 24, 25, 26

d) Articles 34, 35, 36

Ans: (b)

123. Article 22 relates to ‘preventive detention’. The object of this Article is

a) to punish a man for an act done by him

b) to prevent him before he does an act ‘It is not punitive but a precautionary measure’

c) to punish or arrest him when a charge is framed

Ans: (b)

124. According to Articles 25 and 26, what constitutes an essential part of a religion or religions practice is to be decided by the court based on

a) the doctrines of a religion

b) by referendum

c) by the majority

d) by convening a religious congregation

Ans: (a)

125. Petitions to the Supreme Court under Article 32 are subject to the rule of the Res Judicata except

a) Quo warrant

b) Habeas Corpus

c) Prohibition

d) Certiorari

Ans: (c)

126. The right guaranteed under the Article 32 can be suspended

a) by the Parliament

b) by the State Legislature

c) by the Supreme Court of India

d) when the proclamation of Emergency is in operation

Ans: (d)

127. If a provision enshrined in the statute becomes unconstitutional adding to its inconsistency with a Fundamental Right then

a) only that particular provision is void

b) the whole statute is void

c) Both (a) and (b)

d) all the provisions following that particular provision will become void

Ans: (a)