Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 23

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

141. Pick up which is incorrect in the following.

The original jurisdiction of the Supreme Court is

a) between the Government of India and one or more States

b) between the Government of India and any State or State, on the one side and other State on the other

c) between two or more States

d) disputes between the Union, India, and any other foreign State

Ans: (d)

142. A writ of Mandamus is a prerogative writ.

It lies against

a) anyone to enforce contracted obligation

b) a company or corporate office

c) a public authority to restrain it from doing an act which law forbids

d) for filing or restraining a public interest litigation

Ans: (c)

143. The petition under Article 32 is

a) subject to the India Limitation Act

b) not subject to any of the Acts of India

c) limitation at the direction of the Court

d) None of the above

Ans: (d)

144. The Council of Ministers are selected by the

a) the Speaker of Lok Sabha

b) the Prime Minister

c) the President

d) the Vice-President

Ans: (b)

145. The oath of office is administered to the Council of Ministers by

a) the President of India

b) the Chief Justice of India

c) the Prime Minister of India

d) the Speaker of Lok Sabha

Ans: (a)

146. Members of Lok Sabha are elected by way of

a) people՚s representation

b) by the State Legislature

c) nominations

d) by an Electoral College

Ans: (a)

147. The Rajya Sabha can withhold Money Bills for a period of

a) 14 days

b) 3 months

c) 6 months

d) cannot do so

Ans: (a)

148. Two or more State may agree that there shall be only one Public Service Commission for that group of States. It is given in

a) Article 315 (1)

b) Article 315 (2)

c) Article 315 (3)

d) Article 315 (4)

Ans: (b)

149. The Union Public Service Commission to serve only

a) selected States

b) Union Territories

c) the entire Nation

d) it depends on the President՚s will

Ans: (c)

150. The provision for amending the Constitutional provision is given in

a) Part XIX Article 356

b) Part XX Article 356

c) Part XX Article 368

d) Part XIX Article 368

Ans: (a)

Developed by: