Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 3

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

28. Through which offer, the British Government authoritatively supported the Constituent Assembly for making the Indian Constitution?

a) August Offer

b) Viceroy Offer

c) Sir Strafford Cripps Offer

d) None of the above

Ans: (a)

29. Who supported the views of the Constituent Assembly for making the Indian Constitution?

a) Sardar Patel

b) Gandhi ji

c) Jinnah

d) None of these

Ans: (b)

30. Gandhi ji wrote which article in the ‘Harijan’ of 19th November 1939, to support the formation of Constituent Assembly for making the Constitution of India?

a) The need of Constitution

b) Formation of Constituent Assembly

c) The only way

d) The way

Ans: (c)

31. Which party supported formation of a Constituent Assembly?

a) Congress

b) Muslim League

c) Unionist Muslim

d) Unionist Scheduled Caste

Ans: (a)

32. When did Constituent Assembly adopt a National Flag?

a) 22nd Aug 1947

b) 22nd July 1947

c) 22nd Jan 1947

d) 22nd Oct 1947

Ans: (b)

33. Did the Constituent Assembly exist at the time of Indian Independence?

a) No

b) Only idea emerged

c) Yes

d) Uncertainty regarding formation of said Assembly

Ans: (c)

34. Who was the last British Governor General who addressed the Constituent Assembly?

a) Lord Attlee

b) Lord Mount Batten

c) Lord Bentick

d) None of the above

Ans: (b)

35. When did the Constituent Assembly passed a resolution for translation of the Constitution of India into Hindi and other many languages of India?

a) 17th Sep 1949

b) 17th Oct 1949

c) 17th Nov 1949

d) 17th Dec 1949

Ans: (a)

36. What was the last session of the Constituent Assembly?

a) Eleventh session

b) Twelfth session

c) Sixteenth session

d) Seventh session

Ans: (b)

37. When was the last twelfth session of the Constituent Assembly held?

a) 24th Jan 1950

b) 24th Feb 1950

c) 24th April 1950

d) 24th Dec 1950

Ans: (a)

38. How many copies of the Constitution were printed after the Constituent Assembly framed the same?

a) Two

b) One

c) Three

d) Four

Ans: (c)

39. Which song was singing in the Constituent Assembly before its Adjournment sine die?

a) Jana Gana Mana

b) Vande Mataram

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

40. For how many years, months, and days, did the Constituent Assembly work on the Constitution of India?

a) 2 years, 11 months, and 19 days

b) 3 years, 12 months, and 16 days

c) 4 years, 18 months, and 6 days

d) None of the above

Ans: (a)

41. How many numbers of sessions were held in the Constituent Assembly?

a) Twenty sessions

b) Twelve sessions

c) Twenty-five sessions

d) Twenty-eight sessions

Ans: (b)

Developed by: