Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 4

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

42. How many Articles and Schedules were in the First Draft Constitution presented by the Drafting Committee to the Constituent Assembly?

a) 318 Articles and 7 Schedules

b) 319 Articles and 10 Schedules

c) 315 Articles and 8 Schedules

d) 399 Articles and 5 Schedules

Ans: (c)

43. In the final form of the Constitution adopted by the Constituent Assembly, how many Articles and Schedules were there?

a) 397 Articles and 9 Schedules

b) 395 Articles and 4 Schedules

c) 396 Articles and 7 Schedules

d) 395 Articles and 8 Schedules

Ans: (d)

44. In the Constituent Assembly how many total numbers of Amendments approx. were proposed in the Draft Constitution?

a) 7935

b) 7892

c) 7365

d) 2473

Ans: (c)

45. What was the expenditure made by the Constituent Assembly while framing the Constitution of India?

a) ₹ 6396729

b) ₹ 6498725

c) ₹ 6992769

d) ₹ 6592926

Ans: (a)

46. How many visitors came to witness the proceedings of the Constituent Assembly?

a) 52500

b) 53000

c) 54000

d) 54500

Ans: (b)

47. Who presented the Objective Resolution in the Constituent Assembly?

a) Jawahar Lal Nehru

b) Motilal Nehru

c) Sardar Vallabhbhai Patel

d) None of the above

Ans: (a)

48. When was the First Draft of the Constitution of India proposed?

a) Oct 1945

b) Oct 1947

c) Oct 1946

d) Oct 1948

Ans: (b)

49. Who prepared the first Draft Constitution of India?

a) Jawahar Lal Nehru

b) Gandhi ji

c) Advisory Branch of the Constituent Assembly

d) Sardar Vallabhbhai Patel

Ans: (c)

50. Who was the Chairman of the Draft Committee of the Constituent Assembly?

a) Dr B R Ambedkar

b) K M Munshi

c) Jagjivan Ram

d) None of these

Ans: (a)

51. In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill?

a) Bill presented by Ruling Party member

b) Bill approved by the Government

c) Only the Prime Minister presents the Bill

d) A Bill introduced by any minister in either of the Houses of the Parliament

Ans: (d)

52. In the Second Reading, what kind of process is adopted to approve the Bill?

a) A general discussion on the Bill

b) Clause by clause consideration of the Bill

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

53. Who has the authority to call a joint sitting of the two Houses of Parliament?

a) Prime Minister

b) President

c) Member of Lok Sabha

d) Member of Rajya Sabha

Ans: (b)

54. Who has the power to accord his assent or withhold his assent to a Bill passed by the Parliament?

a) President

b) Member of the House

c) Minister

d) None of the above

Ans: (a)

55. Which Bill President can neither return nor withhold his assent?

a) Defense Bill

b) Money Bill

c) Law Bill

d) Financial Account Committee Bill

Ans: (b)