Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 6

Online Paper 1 complete video course with Dr. Manishika Jain. Lifetime subscription. Includes tests and expected questions. Join now!

69. Under which Constitutional Amendment Act, Article 368 of the Constitution was amended for the first time?

a) 25th Amendment Act

b) 26th Amendment Act

c) 24th Amendment Act

d) 27th Amendment Act

Ans: (c)

70. Which Supreme Court Judgement pronounced that Fundamental Rights cannot be abridged?

a) Golak Nath vs State of Punjab AIR 1967 SC 1643

b) Kesavananda Bharti vs State of Kerala AIR 1973 SC 1961

c) Indira Gandhi vs Rajnarain AIR 1975 SC 2299

d) None of the above

Ans: (a)

71. Who curbed the Judicial Review power of Judiciary through Amendment of the Constitution?

a) State Legislature

b) Parliament

c) Council of State

d) Legislative Council

Ans: (b)

72. Who restored the Judicial Review power of Judiciary under Indian Constitution?

a) Supreme Court of India

b) High Court

c) Chief Metropolitan Magistrate

d) District Court

Ans: (a)

73. In which House, Janta Government failed to secure two-third majority for new clause under Article 368 for introducing referendum for effecting changes in certain logic features of the Constitution?

a) Legislative Council

b) State Legislature

c) State Assembly

d) Rajya Sabha

Ans: (d)

74. Who said in his judgement that no part of our Constitution is unamendable?

a) Allahabad High Court

b) Calcutta High Court

c) Madras High Court

d) Supreme Court of India

Ans: (d)

75. What was the important landmark judgement regarding Amendment of the Constitution (Article 368) ?

a) Shankari Prasad vs Union of India

b) Golak Nath vs State of Punjab

c) Kesavananda vs State of Kerala, Minerva Mill vs Union of India

d) All of the above

Ans: (d)

76. Which Supreme Court judgement described the basic structure of the Constitution of India for the first time?

a) Sankari Prasad vs Union of India

b) Kesavananda vs State of Kerala

c) Indira Gandhi vs Union of India

d) Golak Nath vs State of Punjab

Ans: (b)

77. How many judges of the Supreme Court were in the Bench to describe the basic structure of the Constitution for the first time in the landmark Judgement Kesavananda vs State of Kerala?

a) Article 13

b) Article 12

c) Article 14

d) Article 15

Ans: (a)

78. Under which Chief Justice of India, the Constitution Bench described the basic structure of the Constitution for the first time?

a) Mr Justice JM Shelat

b) Mr Justice JS Verma

c) Mr Justice CJ Sikri

d) Mr Justice KV Chandrachud

Ans: (c)

79. In which Supreme Court Judgement, it has been pronounced that Parliament cannot enlarge its own powers by making itself new Constitution?

a) Sasanka vs Union of India

b) Kesavananda vs State of Kerala

c) Minerva Mills vs Union of India

d) Sankari Prasad vs Union of India

Ans: (c)

80. What is the nature of the Indian Constitution?

a) Rigid Constitution

b) Flexible Constitution

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

81. Which Articles in the Indian Constitution represent emergency provisions?

a) Articles 348 - 354

b) Articles 352 - 360

c) Articles 359 - 361

d) Articles 368 - 380

Ans: (b)

Developed by: