Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 8

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

95. Which Constitutional Article defines the various definitions of Constitutional Subject?

a) Article 366

b) Article 369

c) Article 375

d) Article 378

Ans: (a)

96. Which Fundamental Rights Article is not in operation during the Emergency?

a) Article 22

b) Article 19

c) Article 23

d) Article 24

Ans: (b)

97. Which Constitutional organ has wider powers when emergency is in operation?

a) Executive

b) Legislative

c) Judiciary

d) Both (a) and (b)

Ans: (d)

98. Which organ does not have the right to question and justify as invalid the law which violates Fundamental Rights Article?

a) Executive

b) Judiciary

c) Legislative

d) None of these

Ans: (b)

99. Who has the power to declare that citizen has no right to move any court for the enforcement of the rights conferred by Part III of Fundamental Rights during Emergency?

a) Executive

b) President

c) Governor

d) Prime Minister

Ans: (b)

100. Which Fundamental Rights Article is enforceable during the period of Emergency?

a) 20

b) 21

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

101. Through which Constitutional Amendment in Article 359, it has been laid down that Fundamental Rights under Articles 20 and 21 are enforceable during the operation of Emergency?

a) 44th Amendment Act

b) 46th Amendment Act

c) 45th Amendment Act

d) 48th Amendment Act

Ans: (a)

102. On whose satisfaction, period of Emergency shall be extended for operation, in case security of India or any part of the Indian territory is threatened?

a) Prime Minister

b) Home Minister

c) President of India

d) Vice-President of India

Ans: (c)

103. Article 20 of the Fundamental Rights represents which subject?

a) Equality of opportunity in matters of public employment

b) Protection in respect of Conviction of offence

c) Protection of life and personal liberty

d) None of the above

Ans: (b)

104. Article 21 of the Fundamental Rights deals with which subject?

a) Protection of certain rights regarding freedom of speech

b) Protection in respect of conviction of offence

c) Protection against arrest and detention in certain cases

d) Protection of life and personal liberty

Ans: (d)

105. Who declares the Financial Emergency?

a) President

b) Prime Minister

c) Finance Minister

d) None of these

Ans: (a)

106. After declaration of Financial Emergency by the President, what is the period of operation without approval by the Parliament?

a) Three months

b) Four months

c) Two months

d) One month

Ans: (c)

107. Within what period, the Parliament must approve Financial Emergency declared by the President?

a) Six months

b) Two months

c) Three months

d) Four months

Ans: (b)

Developed by: