Multiple Choice Questions on Indian Commonly Asked Questions Political Science Part 9

Dr. Manishika Jain- Join online Paper 1 intensive course. Includes tests and expected questions.

108. In Financial Emergency, salaries and allowances of which groups get reduction?

a) Central Government Employees

b) Judges of the Supreme Court and High Courts

c) Both (a) and (b)

d) None of the above

Ans: (c)

109. Raj Pramukh represents whom under the Indian Constitution?

a) President

b) Governor

c) Both (a) and (b)

d) None of these

Ans: (c)

110. Under the Indian Constitution, what is the concept behind the protection of President and Governors?

a) President and Governors are above the law

b) President and Governors make any law for the Constitution

c) President and Governors are answerable to Prime Minister

d) President and Governors shall not be answerable to any court to the exercise and performance of the powers and duties of their office

Ans: (d)

111. By which Constitutional Amendment, the appellation Raj Pramukh was omitted?

a) 7th Amendment Act, 1956

b) 4th Amendment Act, 1955

c) 6th Amendment Act, 1956

d) 10th Amendment Act, 1961

Ans: (a)

112. Which Constitutional Article provides personal immunity for President and Governors for official act?

a) Article 362

b) Article 363

c) Article 368

d) Article 361

Ans: (d)

113. Which Constitutional Article provides personal immunity to the head of the States for his official act from legal action, including proceedings for contempt of court?

a) Article 361

b) Article 362

c) Article 368

d) Article 369

Ans: (a)

114. Under which Constitutional Article, newspapers do not have the right to publish report of the proceedings of a secret session of either of the Houses of Parliament or Legislative Assembly and Legislative Council?

a) Article 361

b) Article 361A

c) Article 361B

d) Article 361C

Ans: (b)

115. Spell out the condition under Article 361A by which any person or newspaper cannot be sued for legal proceeding if any report of proceedings of Parliament and State Legislature is published?

a) The report must be a report of the ‘proceedings’ of a House of the Union or a State Legislature. Hence, it must be relevant to a motion or other business before the House, and must not have been expunged

b) It must be a ‘report’ as distinguished from one article or ‘Comment’

c) Such report must be true. Hence, an extract or a garbed or perverted report would not be protected. The reporting must not be actuated by malice

d) All of the above

Ans: (d)

116. Any court including Supreme Court does not have Constitutional Right under Article 143 to exercise jurisdiction over any dispute arising out of any provision of which agreements that were in operation before commencement of the Constitution?

a) Treaty, Agreement

b) Covenant, Engagement

c) Sanad

d) All of the above

Ans: (d)

117. What is the meaning of Indian State in the Constitution?

a) Any territory recognized by President of India

b) Any territory before commencement of Indian Constitution by the British ruler

c) Any territory which Government of the Dominion of India recognized

d) Both (b) and (c)

Ans: (d)

118. Before which Constitutional Amendment, Prince, Chief or other person were recognized by the President of India as the ruler of the Indian State?

a) 26th Amendment Act, 1971

b) 24th Amendment Act, 1971

c) 16th Amendment Act, 1963

d) 17th Amendment Act, 1964

Ans: (a)

119. Under which Constitutional Amendment Privy Purses were abolished?

a) 36th Amendment Act, 1975

b) 26th Amendment Act, 1971

c) 16th Amendment Act, 1963

d) 17th Amendment Act, 1964

Ans: (b)